Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 juli 2004, no. 192

Deelnemers aan Groenpilot Woensel-Zuid zijn tevreden

Het stadsdeelkantoor Woensel-Zuid heeft eind mei aan de deelnemers van de groenpilot Woensel-Zuid gevraagd wat hun verwachtingen waren van het project. Uit dit onderzoek blijkt dat de deelnemers aan deze nieuwe vorm van inspraak en meedoen zeer tevreden zijn. Van de deelnemers vindt 95 % dat de gemeente met dit project op een betere manier haar beleid gstalte geeft.

Uit de tussen-evaluatie blijkt ook dat de aanwezigen op de informatie-avonden bijna unaniem zeer positief over verloop en inhoud van de bijeenkomsten zijn. De verwachtingen over de uitvoering van de gemaakte plannen waren in mei hoog gespannen: ruim 85 % verwachtte dat er voldoende rekening wordt gehouden met de bewonerswensen.

De groenpilot is gehouden in een beperkt aantal buurten in Woensel Zuid, om daarmee te proberen of directere zeggenschap over herinrichting van de woonomgeving ook meer betrokkenheid genereert. In Hemelrijken en de Gildebuurt konden bewoners aangeven waar ze meer groen in de straat willen, en hoe dat groen er uit zou moet zien. De dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer werkte deze suggesties uit in plannen, en tijdens een tweede inspraakavond zijn deze gepresenteerd. De aanleg van veel groen vindt in het komende plantseizoen, dus na oktober 2004, plaats.
Bewoners die zelf een handje uit de mouwen wilden steken, konden eerder al aan slag, bijvoorbeeld tijdens de geveltuintjesdag in de De Vriesstraat op 8 mei. In de Gildebuurt was geen belangstelling voor een dergelijk initiatief.

In de Generalenbuurt konden buurtbewoners aangeven welke speelplekken een extra impuls konden gebruiken. Ook de manier waarop die impuls gestalte kon krijgen, is door de bewoners aangegeven. De dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer werkte ook deze suggesties uit in plannen, die tijdens een tweede inspraakavond zijn gepresenteerd. De plannen voor de geselecteerde speeltuintjes zijn inmiddels uitgevoerd, en zo werd op 12 juni een groots openingspektakel aan de Rapenwei georganiseerd door de buurtbewoners en het wijkhuis. Op 11 juli hebben omwonenden van het Generaal Berenschotpad hun vernieuwde speelplek feestelijk in gebruik genomen.

© 2004 Gemeente Eindhoven