Verbond van Verzekeraars

Afschaffing WAZ uitgesteld tot 1 augustus 2004

De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) wordt per
1 augustus 2004 (in plaats van 1 juli) afgeschaft. Daarmee heeft de Eerste Kamer ingestemd. Nieuwe instroom in de WAZ is vanaf 1 augustus 2005 niet meer mogelijk. Zelfstandigen die zich willen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid kunnen bij verzekeraars terecht.

Uit adviezen van organisaties van zelfstandigen is gebleken dat de meeste zelfstandigen geen behoefte hebben aan een publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen voorziet in een uitkering op minimumniveau bij langdurige arbeidsongeschiktheid, maar zelfstandigen ervaren de premie als te hoog. Het kabinet heeft daarom besloten de WAZ geheel af te schaffen. Zelfstandigen hoeven sinds 1 januari 2004 al geen premie meer te betalen, maar zijn tot 1 augustus 2004 nog wel wettelijk verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Moeilijk verzekerbare ondernemers
Door afschaffing van de WAZ kunnen zelfstandigen kiezen om het risico op arbeidsongeschiktheid al dan niet bij een verzekeraar onder te brengen. Om zon verzekering ook voor moeilijk verzekerbare ondernemers toegankelijk te maken, heeft het Verbond samen met MKB-Nederland in mei een verzekeringsoplossing gepresenteerd. Met ingang van heden bieden verzekeraars deze verzekering voor moeilijk verzekerbare ondernemers aan, met een uitkering en premie die ongeveer gelijk liggen aan de WAZ. De oplossing maakt het mogelijk dat iedere zelfstandige zich na afschaffing van de WAZ en na het starten van een nieuwe onderneming kan verzekeren. Voorwaarde is wel dat de zelfstandige zich binnen drie maanden meldt bij een verzekeraar.

Verzekerd!, juli 2004