Gemeente Woudenberg


2004-062 Eikenprocessierups gesignaleerd in Woudenberg

WOUDENBERG, 20 juli 2004
De eikenprocessierups is gesignaleerd in Woudenberg. De rups, die vanwege zijn brandharen veel overlast kan veroorzaken, is vanuit Noord-Brabant tot in de noordelijke helft van Nederland doorgedrongen. De gemeente Woudenberg heeft de gesignaleerde nesten met eikenprocessierupsen weggehaald en roept inwoners op om nieuwe nesten bij de gemeente te melden.

De eikenprocessierups komt vooral in de maanden mei, juni en juli voor op eikenbomen. Tot voor kort alleen in het zuiden van Nederland, maar nu blijkt, dat de rups ook in de noordelijke helft van Nederland is aangekomen.
De overheid volgt de ontwikkelingen op de voet, omdat veel mensen na contact met de brandhaartjes van de rupsen jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen (kunnen) krijgen. Vooral bij droog en winderig weer moeten wandelaars en fietsers voorzichtig zijn en hun huid beschermen tegen de brandharen.

Wat moet u níet doen?
Raak de rupsen niet aan! Probeer de rupsen ook niet zelf te bestrijden of met een hogedrukreiniger te verwijderen. Bel de gemeente als u een nest met eikenprocessierupsen aantreft: 033-2869100 of 2863577 (het telefoonnummer van de gemeentewerf).

Wat moet u doen als u in aanraking met een eikenprocessierups bent gekomen?
Heeft u per ongeluk de rupsen aangeraakt? Ga niet krabben of wrijven, maar was de huid of de ogen goed of spoel met water. Was zo nodig ook de kleren. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de internetsite van de gemeente Woudenberg. Klik op www.woudenberg.net / Actueel / Mededelingen / Eikenprocessierups. Daar staat een lijst met vragen en antwoorden van het ministerie van Volksgezondheid over de rups. Deze lijst is ook gratis af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. Laatst gewijzigd op 20/07/2004