Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht
MINISTER-PRESIDENT BIJ HERDENKING MISLUKTE AANSLAG HITLER (2)

Minister-president Balkenende houdt op 20 juli in Berlijn in aanwezigheid van de Duitse Bondspresident de heer Köhler en de Bondskanselier de heer Schröder, de key note speech bij de herdenking van de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944. De bijeenkomst vindt plaats bij het ministerie van Defensie in Berlijn. Hier worden de plegers van de mislukte aanslag herdacht, onder wie Claus Schenk Graf von Stauffenberg (zie RVD bericht 06.04.04).
De minister-president legt samen met de heer Kolbow, staatssecretaris van het Duitse ministerie van Defensie een krans bij het monument voor de omgebrachte militaire verzetshelden in het Bendlerblock. Het Bendlerblock is onderdeel van het ministerie van Defensie waar een groot deel van de plannen tot een aanslag op Hitler vorm hebben gekregen. De minister-president heeft na de kranslegging een ontmoeting met Bondskanselier Schröder in het Bundeskanzleramt.

Tijdens de herdenkingsceremonie van de mislukte aanslag op Hitler, de Feierliche Gelöbnis, houdt de minister-president een toespraak en worden in aanwezigheid van de Bondspresident, de Bondskanselier en nabestaanden, Duitse rekruten beëdigd.
RVD 16.07.2004, 14.35 uur