Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Hr.Ms. van Galen keert terug uit Caribisch gebied

Het multipurposefregat Hr.Ms. van Galen keert op dinsdag 20 juli vanuit het Caribische gebied terug in Den Helder. Het schip is gedurende zes maanden stationsschip in de Nederlandse Antillen geweest en heeft zich beziggehouden met kustwacht- en drugsbestrijdingstaken in het Caribische gebied.

Voor het uitoefenen van haar taken, beschikte de Van Galen over een Belgische helikopter van het type Alouette III. De Koninklijke Marine heeft sedert lange tijd een samenwerkingsverband met de Belgische Marine, waardoor deze gecombineerde inzet mogelijk is. De helikopter is met name ingezet in de strijd tegen snelle drugsboten.

Gedurende de zes maanden heeft de Van Galen deelgenomen aan vele counter drugs operaties door het gehele Caribische gebied. Daarbij werden meerdere successen geboekt met als hoogtepunt de aanhouding op 17 maart van het schip de 'Sunrise' met aan boord 208 kilo cocaïne.

Hr.Ms. Van Galen zal opgevolgd worden door Hr.Ms. Willem van der Zaan. Dit schip zal op 29 juli uit de haven van Den Helder vertrekken om koers te zetten naar het Caribische gebied.