Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: VERKENNINGEN DINSDAG 20 JULI 2004 VAN 20.00 TOT 21.00 OP 747AM

Een krankzinnig project: componeren voor Qatar

Een opera over de wijsgeer Avicenna, uitgevoerd midden in de woestijn, in een streng islamitische golfstaat. Op zich was dat al een wonderlijk idee. Nog curieuzer was de opdracht deze opera in een maand te schrijven. Maar de emir van Qatar, zijne hoogheid Amir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, wilde het persé. En de Nederlandse jazzpianist en componist Michiel Borstlap ging aan het werk. Na een ongelooflijk hectische voorbereiding werd het stuk in oktober vorig jaar uitgevoerd.

Woensdag 21 juli a.s. wordt er tijdens een Operafestival teruggekeken op het wonderlijke project, met lezingen en live-muziek. Naar aanleiding daarvan in Verkenningen een gesprek met Michiel Borstlap. Over zijn contacten met Qatar, de muziek, zijn ervaringen ter plekke en zijn (veranderde) kijk op de islam.

Khatoon Koki

Deze maand vierde de Irakese asielzoekster Khatoon Koki Bahat haar 100ste verjaardag in het AZC in Doorn. Op haar 96e vluchtte ze samen met haar jongste zoon Avedesian, dochter Mariam en 2 kleinkinderen via Noord Irak naar Nederland. Mevrouw Bahat, die al sinds 1974 blind is, had de reis van duizenden kilometers overleefd en wacht sindsdien in Nederland op een verblijfsvergunning. In Verkenningen een portret van de oudste asielzoekster van Nederland.