Gemeente Oirschot

Ondertekening convenant Woonzorgbeleid Oirschot

Wethouder van Bijsterveldt tekent het convenant

Woensdag 14 juli 2004 ondertekenden zes partijen het Convenant Woonzorgbeleid. De gemeente Oirschot, Woningbedrijf Oirschot en de stichtingen Welzijn Ouderen Dommel-Beerze, Thuiszorg Kempenstreek, Sint Joris en Amalia van Solms legden daarmee vast dat zij zullen samenwerken aan de uitvoering van het Oirschotse Woonzorgbeleid. Met deze aanpak wordt de structuur en samenhang van woonzorgopdrachten op verschillende terreinen de komende jaren gewaarborgd.

Onderzoek
In opdracht van de gemeente Oirschot heeft het Brabants Ondersteunings Instituut Zorg (BOZ) vanaf augustus 2003 een inventariserend onderzoek naar wonen en zorg in de gemeente Oirschot verricht. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een beleidsplan voor de periode 2004-2015, waarin aanbevelingen en een beleidsvisie geformuleerd zijn. Tevens zijn 10 deelprojecten benoemd, die in de komende jaren uitgevoerd gaan worden.

Woonzorgzones
Centraal in de beleidsvisie staat de ontwikkeling van zogenoemde woonzorgzones. Het concept van de woonzorgzone is afkomstig uit Scandinavië en is medio jaren '90 in Nederland geïntroduceerd. Een woonzorgzone is een zorgvriendelijke wijk of dorp, met een ideale schaal van 10.000 inwoners. Voorzieningen voor speciale doelgroepen als ouderen en gehandicapten worden getroffen, die eigenlijk voor alle burgers een comfortabele leefomgeving moeten opleveren. Ook de gemeente Oirschot gaat de komende tien jaar aan woonzorgzones werken, en wel in de kernen Middelbeers en Oirschot.

Deelprojecten
Het woonzorgbeleid krijgt concreet vorm in tien deelprojecten. Die deelprojecten omvatten bijvoorbeeld de nieuw- en verbouw van woonzorgcomplexen voor ouderen en gehandicapten, het oprichten van mobiele zorgteams en lokale loketten, voorzieningen voor thuiswoners en het zorgen voor een obstakelvrije woonomgeving. Bij deze projecten zijn niet alleen de zes convenantpartners nauw betrokken, maar zullen ook partijen als de ouderenbond KBO en het gehandicaptenplatform PGGO betrokken worden.