AutoRai

20-7-2004

Duval met Ford op podium van Rally van Argentinië

Ford BP Rallye Sport rijders François Duval en Stéphane Prévot hebben hun derde podiumfinish dit seizoen behaald door als derde te eindigen in de Rally van Argentinië.

Hun Ford Focus RS World Rally Car kende weinig echte problemen, wat niet gezegd kon worden van veel van hun concurrenten tijdens deze uitputtende achtste ronde van het FIA World Rally Championship. Onze zuiderburen vielen dankzij dit voortreffelijke resultaat voor de vijfde keer dit seizoen in de punten.

Duval verscheen pas voor de tweede maal aan de start van deze rally in Zuid-Amerika en vele van de 382,63 kilometers op de klassementsproeven waren volledig nieuw voor hem. Dat gold niet voor zijn ervaren navigator Prévot, die hem gedurende vier dagen dan ook veilig en betrouwbaar over de zware klassementsproeven loodste. Ford stond in Argentinië voor de zevende maal dit jaar op het podium en dankzij deze derde plaats is de tweede positie in het merkenkampioenschap steviger in handen van Ford gekomen. Duval blijft overigens zesde in de rijderrangschikking. De rally, in de provincie Cordoba, 700 kilometer ten noorden van Buenos Aires, was 1.347,27 km lang. Het gebied had al maanden lang geen regendruppel gezien, waardoor de proeven stoffig en zanderig waren. Slechts 29 van de 69 gestarte teams haalden de finish van deze loodzware WK-rally.

Het is een fantastisch resultaat voor ons team, zeker na de zware crash van Markko aan het begin van de rally, verklaarde Fords rallytalent aan de finish. Het parcours was heel erg lastig, maar de auto kende geen serieuze problemen en zelf heb ik geen fouten gemaakt. Veel van de proeven waren volledig nieuw voor mij en dus ben ik niet voluit gegaan. We wilden persé aankomen, zeker ook omdat er ongelooflijk veel toeschouwers langs de weg stonden. Dat was echt fantastisch. Omdat de stof lang bleef hangen werden de rallyautos om de drie minuten gestart. Toch bleef het zicht, mede door de laagstaande zon s ochtends, heel erg slecht.

Ford BP team director Malcolm Wilson was vol lof over de prestaties van Duval. Voor de tweede keer in Argentinië en dan op het podium, dat is echt een excellente prestatie. Wij hadden voor hem een safety-first strategie ontwikkeld vanaf de start en hij heeft zich perfect aan zijn opdracht gehouden. Een volwassen resultaat van een rijder die pas 23 jaar jong is.

Markko Märtin en Michael Park, het andere Ford-team, hadden vrijdag een angstaanjagend ongeval. Zij hebben inmiddels van de doktoren toestemming gekregen om terug te vliegen naar Europa. Ze gaan allebei naar Engeland, waar Märtin een specialist zal bezoeken omdat zijn gezichtsvermogen nog steeds enigszins troebel is. Het ongeluk gebeurde nadat zijn Focus na een enorme jump op hoge snelheid op een rots landde en van de weg raakte. Ik heb die rots niet gezien tijdens de verkenning, verklaarde Märtin naderhand.

Volgende ronde
De tweede helft van het seizoen begint met de snelste rally uit de kalender, de volledig onverharde Rally van Finland, die op 6 augustus start in Jyväskylä, ook wel de Finse Grand Prix genoemd.