AutoRai

20-7-2004

Maxima voor Citroën

Sébastien Loeb moest ditmaal genoegen nemen met een tweede stek. Want in de Rally Argentina was teamgenoot Carlos Sainz ongenaakbaar. De winst voor Citroën kon niet groter zijn.

Loeb consolideert met deze winst zijn nummer een-positie in het klassement en neemt met 61 punten een grote voorsprong op de andere rijders. Sainz bezet de derde plaats in het rijdersklassement met 34 punten. De prestaties van het afgelopen weekend brengen het team van Citroën Sport op een puntentotaal van 98.

Carlos Sainz doet zijn bijnaam king Carlos eer aan, want hij is met 26 overwinningen de beste WRC-deelnemer aller tijden. Recordhouder was Sainz al door 187 keer te starten en 91 podiumplaatsen te veroveren. Zijn overwinning in Argentinië is weliswaar zijn eerste dit seizoen, maar bepaald niet onverwacht. Vorige week al gaf Sainz aan dat hij er erg mee ingenomen was dat de organisatie een aantal nieuwe proeven heeft opgenomen in het parcours: Er zitten spannende proeven tussen, zoals het prachtige Mina Clavero. Ik denk dat het goed is dat er meer variatie is. De organisatie had zich er immers ook makkelijk vanaf kunnen maken door proeven te herhalen, sprak Sainz.

King Carlos voelt zich thuis
Ook gaf Carlos Sainz aan zich goed thuis te voelen in Argentinië. Men spreekt er zijn moerstaal en hij voelt zich derhalve uitstekend verstaan. Hij doet vanaf dag één van zich spreken. Concurrenten als Petter Solberg en Marcus Grönholm starten voortvarend, maar maken fouten op cruciale momenten. King Carlos neemt op zaterdag de leiding en behoudt die soeverein. Een uitgelaten Sainz: Deze overwinning is heel speciaal, ik ben er trots op dat ik één van de belangrijkste overwinningen van mijn carrière op mijn 42e boek. Het kwam mij niet aanwaaien, ik moest er echt voor gaan. Ik ben dankbaar en deze overwinning draag ik op aan het hele team. De Xsara deed het perfect.

Loeb tevreden tweede
Dit maal stelt Sébastien Loeb zich tevreden met een tweede stek. Op vrijdag moet hij als eerste het traject verkennen. Hij doet dit zoals men van hem gewend is: doortastend en weloverwogen. Terwijl Sainz in een nek-aan-nek race met Marcus Grönholm is gewikkeld, rijdt Loeb gedecideerd zijn proeven. Foutloos in een perfecte Xsara, met als hoogste doel het maximaal bereikbare aantal punten voor het kampioenschap. Sébastien Loeb: Vorig jaar ben ik Griekenland, Turkije en Argentinië uitgevallen. Dit jaar heb ik in deze rallys één overwinning geboekt en twee tweede plaatsen. Ik lig dus ver voor op mijn schema. Teambaas Guy Fréquelin is opgetogen: Beter dan dit kan haast niet. Deze prestatie van onze autos en rijders brengt ons halverwege het seizoen op een plaats waarop ik niet had durven rekenen. Kijk naar de lange lijst van uitvallers, dan weet je hoe zwaar het was. We zijn hier pas voor de tweede keer en eindigen als eerste en tweede. Carlos wilde hier per se winnen en dat is hem gelukt. Dit evenement is er zeker een voor in onze geschiedenisboeken.