BedrijfsautoRAI

20-07-2004

Maximale efficiëntie voor Hillhout Bergenco

Een TGA bakwagencombinatie met beweegbare, dubbele laadvloer stelt Hillhout Bergenco in staat om houtproducten voor de tuin met een maximum aan efficiëntie te vervoeren.

De Industrie- en handelsonderneming Bergenco BV werd in 1970 opgericht door Danny van den Berg. Sindsdien is zijn eenmanszaak uitgegroeid tot een multinationaal opererend productie- en distributiebedrijf van tuinhoutartikelen. Het terrein van de hoofdvestiging in Zwolle beslaat een oppervlakte van circa 100.000 m2. Ruim 200 mensen zijn hier dagelijks in de weer met de meest uiteenlopende houten artikelen voor in de tuin en om het huis.
Bergenco haalt het materiaal voor de Hillhout tuinproducten hoofdzakelijk uit Midden-Europa en Scandinavië, waarbij men er op toeziet dat er in de productiegebieden een verantwoord bosbeleid wordt gevoerd. Binnen Nederland werkt Bergenco met een dealernetwerk; in Duitsland en Groot-Brittannië zijn dochterondernemingen opgericht. Daarbuiten verzorgen importeurs de distributie naar de verschillende verkooppunten. De export is goed voor de helft van de totale omzet van de onderneming.

Veelzijdig assortiment
Vandaag de dag bestaat het Hillhout assortiment uit veel meer dan palen en planken alleen. Decoratieve artikelen nemen een steeds prominentere plaats in en dan gaat het dikwijls om breekbare objecten. Anders dan massief hout laten deze zich niet onbeperkt stapelen en dat brengt de noodzaak van bijzondere transportfaciliteiten met zich mee. Voor het vervoer naar de Nederlandse dealers heeft Hillhout Bergenco haar MAN-vloot van zes voertuigen daarom uitgebreid met een TGA 28.410 6x2-2 BL met XL-cabine. De motorwagen en de bijbehorende aanhanger hebben een tweede, beweegbare laadvloer gekregen. Dit maakt de combinatie bijzonder flexibel en efficiënt in het gebruik. De TGA is verder uitgerust met een comfortabele, automatisch schakelende TipMatic versnellingsbak en een starre hefbare sleepas met dubbellucht bandenmontage voor een optimale aslastverdeling. De keuze voor een motorwagen met afkoppelbare aanhanger is bovendien ingegeven door de beperkte bereikbaarheid van sommige woonwijken.

Meedenken
De aanhanger en de hefbare laadvloeren zijn producten van GS, de schuifzeilenopbouw en de montage van de laadvloeren is verzorgd door Talen Carrosseriebouw (beide gevestigd in Meppel). De truck zelf is door SAT Zwolle b.v. geleverd. Deze MAN dealer bracht Bergenco op het idee om met beweegbare laadvloeren in een bakwagen/aanhangercombinatie te gaan werken en nam zowel de coördinatie als de controle van de uitvoering op zich. Het meedenken met de klant en het feit dat men met slechts één aanspreekpunt te maken heeft, waren voor Bergenco dan ook belangrijke argumenten om opnieuw met SAT Zwolle in zee te gaan.