DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Vomar Purmerend diervriendelijkste supermarkt 2004

EMBARGO TOT 20 JULI 07:00 UUR

DIERENBESCHERMING: VOMAR PURMEREND
DIERVRIENDELIJKSTE SUPERMARKT 2004

Den Haag, 19 juli 2004 - De Vomar-supermarkt aan het Burgplein in Purmerend is volgens de Dierenbescherming de diervriendelijkste supermarkt van 2004. Morgen, dinsdag 20 juli, overhandigt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming om 09:30 uur in het Vomar-filiaal in Purmerend een oorkonde aan filiaalmanager S. Koolwijk. Ruim honderd vrijwilligers van 24 afdelingen van de Dierenbescherming namen de afgelopen maanden 281 supermarkten van 20 supermarktketens in 81 steden en dorpen de maat door hun aanbod diervriendelijke producten te tellen. Het gaat dan om vlees, zuivel, vleesvervangers en eieren.

Vomar is een relatief kleine Noord-Hollandse supermarktketen. De vestiging in Purmerend heeft met 136 artikelen het ruimste assortiment diervriendelijke producten, zoals scharrel- en biologisch vlees en
-eieren, maar ook vleesvervangers en bijvoorbeeld biologische zuivelproducten zijn ruimschoots voorhanden.

Albert Heijn doet het in heel Nederland goed wat het aanbod diervriendelijke producten betreft. Vorig jaar werd een AH-filiaal in Den Haag uitgeroepen tot diervriendelijkste supermarkt. Deze winkel staat dit jaar op een zevende plaats omdat het aantal diervriendelijke producten is gedaald van 139 naar 125. In de top-10 komen maar liefst acht AH-filialen voor. Wanneer het gemiddeld aantal diervriendelijke producten per keten als uitgangspunt wordt genomen luidt de top-tien van diervriendelijke supermarkten in Nederland:


1. Albert Heijn (74 producten)

2. Vomar (70)

3. Konmar, (67)

4. Jumbo (48)

5. Hoogvliet (35)

6. Super de Boer (31) en Deen (31)
8. Plus (28)
9. Dekamarkt (27)
10. Bas v.d. Heijden (23)

De plaatsen 1 tot en met 4 laten geen wijziging zien ten opzichte van 2004. Opvallende stijger is Hoogvliet, die vorig jaar met gemiddeld 19 diervriendelijke producten nog niet in de top-tien voorkwam. De supermarktketens Aldi en Lidl scoren ook dit jaar ruim onder de maat met gemiddeld nog minder dan één diervriendelijk product per filiaal.

Met de jaarlijkse 'Meetlat Supermarkten' wil de Dierenbescherming inzicht krijgen in de beschikbaarheid diervriendelijke producten en zo bijdragen aan het stimuleren van de groei van dit aanbod. 'Door het onderzoek jaarlijks te herhalen krijgen we zicht op hoe de verkoop zich over een langere periode ontwikkelt', aldus directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. 'Ondanks de economische recessie en de prijzenoorlog in de supermarkten is er in 2004 ten opzichte van 2003 een verbetering in het aanbod waar te nemen', stelt Van de Giessen.

Meer biologisch varkensvlees
Het gemiddelde aanbod van diervriendelijke producten in Nederlandse supermarkten is gestegen van 23,6 naar 27,2. Zo zijn er meer supermarktketens biologisch varkensvlees gaan verkopen, zijn ook de laatste supermarktketens die nog batterijeieren verkochten overgestapt op scharreleieren en is het aanbod aan vleesvervangers fors toegenomen. Opnieuw bleek dat supermarkten nauwelijks kalfsvlees verkopen. Het aanbod aan diervriendelijker geproduceerd pluimveevlees is daarentegen nog altijd bedroevend laag.

(einde bericht)