Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans over de nieuwe Nederlandse Eurocommissars

Beantwoording kamervragen Timmermans over de nieuwe Nederlandse Eurocommissars

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Integratie Europa

DIE/IN

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

Datum

20 juli 2004

Auteur

J.W.H.M.Beaujean

Kenmerk

DIE-355/2004

Telefoon

070 348 48 75

Blad


1/1

Fax

070 348 40 86

Bijlage


1

E-mail

JW.Beaujean@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording van vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris

Graag bied ik u hierbij antwoorden aan op schriftelijke vragen van het lid Timmermans (PvdA), mede namens de minister-president, over de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris. Deze vragen werden ingezonden op 16 juli met als kenmerk 2030418130.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Balkenende, minister-president,op vragen van de heer Timmermans (PvdA) over de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris.

Vraag 1

Zal de minister-president in zijn ontmoeting van 15 juli met beoogd Commissievoorzitter Barroso ook lobbyen voor de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris?

Antwoord

In het overleg dat plaatsvond met de beoogde nieuwe voorzitter van de Commissie is onder andere gesproken over de samenstelling van de nieuwe Commissie.

Vraag 2

Zo ja, welk standpunt kan de minister-president dan innemen nu de Ministerraad er niet in is geslaagd over de kandidaat of de beoogde portefeuille overeenstemming te bereiken? Zo neen, wordt het risico inmiddels niet erg groot dat Nederland achter het net vist bij het binnenhalen van een sterke positie in de nieuwe Commissie?

Antwoord

Van Nederlandse zijde is gepleit voor het zodanig inrichten van de Commissie dat deze als college evenals wat betreft de aan individuele Commissarissen toebedeelde portefeuilles optimaal is toegerust voor de uitdagingen waarvoor deze Commissie zich gesteld zal zien.

Ten aanzien van de Commissaris afkomstig uit Nederland is nadrukkelijk gepleit voor toedeling van een substantiële portefeuille. Daaraan is toegevoegd dat Nederland een kandidaat-Commissaris van zodanige statuur en achtergrond zal voordragen dat toedeling van een zware portefeuille beslist gerechtvaardigd zal zijn.

Vraag 3

Ondervindt de Nederlandse onderhandelingspositie niet nodeloos veel schade door het partijpolitieke getouwtrek binnen het kabinet?

Antwoord

Neen.

Vraag 4

Zijn er tussen de heer Barroso en andere lidstaten inmiddels formeel dan wel informeel afspraken gemaakt over personen dan wel portefeuilles? Kunt u, ook in uw capaciteit van voorzitter van de Raad, een overzicht geven van afspraken die inmiddels zijn gemaakt en kandidaten die inmiddels door lidstaten zijn voorgedragen? Van hoeveel lidstaten naast Nederland is nog steeds niet bekend wie kandidaat-commissaris is?

Antwoord

De voordracht van kandidaat-Commissarissen vindt plaats nadat het Europees Parlement heeft ingestemd met de voorgedragen voorzitter van de nieuwe Commissie. Dit laatste is voorzien voor de zitting van het Europees Parlement van 21-23 juli aanstaande.

Voor deze voordrachten hebben de lidstaten de tijd tot 20 augustus. Thans worden in alle lidstaten de procedures doorlopen die uiteindelijk tot de nominatie van kandidaat-Commissarissen moet leiden. Van formele voordrachten is nog geen sprake. Na goedkeuring door het EP van de beoogd voorzitter van de nieuwe Commissie zullen de lidstaten hun kandidaten nomineren, waarover de Raad dan een besluit zal nemen. Eerst daarna zal de beoogd voorzitter van de Commissie aanvangen met het samenstellen van zijn college en het maken van de formele afspraken, waaronder de portefeuille-toedeling, die daarbij horen.

Vraag 5

Kunt u deze vragen op de kortst mogelijke termijn beantwoorden, zodat nog enige helderheid kan worden verkregen alvorens het Europees Parlement besluit over de benoeming van de heer Barroso en alvorens de Europese vakantieperiode ingaat?

Antwoord

Ja, bij deze.