Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wilders/Szabó/Hirsi Ali over een mogelijke humanitaire interventie in Soedan

Beantwoording kamervragen Wilders/Szabó/Hirsi Ali over een mogelijke humanitaire interventie in Soedan

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Sub-Sahara Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

20 juli 2004

Behandeld

F.C. Haver Droeze

Kenmerk

DAF/555/04

Telefoon

070 3484520

Blad


1/5

Fax


070 3486607

Bijlage(n)


1

fc.haver-droeze@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van de ledenWilders, Szabó en Hirsi Ali over een mogelijke humanitaire interventie in Soedan

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders, Szabó en Hirsi Ali over een mogelijke humanitaire interventie in Soedan. Deze vragen werden ingezonden op 12 juli 2004 met kenmerk 2030417810.

De Minister De Minister
van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking,

Dr. B.R. Bot
A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken en mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Wilders, Szabó en Hirsi Ali over een mogelijke humanitaire interventie in Soedan.

Vraag 1

Deelt u de mening dat de inmiddels genoemde cijfers over de gevolgen van de wandaden van de Arabische Janjaweed-milities in de Soedanese provincie Darfur (30.000 doden, 350.000 mensen in levensgevaar, meer dan een miljoen vluchtelingen) zodanig zijn dat een meer drastische internationale aanpak van de situatie in Soedan vereist is? 1) Heeft u reeds een algemeen omschreven begrip en verklaring voor de misstanden in Darfur gevonden, anders dan de term genocide? 2) Onderkent u dat ten aanzien van Srebrenica gesproken werd van genocide, terwijl het aantal slachtoffers vele malen kleiner was?

Antwoord Top

De humanitaire catastrofe die zich in Darfur afspeelt vereist een krachtdadiger reactie van de internationale gemeenschap. Dit besef klinkt door in de meest recente acties en verklaringen van de VN, AU, VS en zeker ook de EU. De urgentie die door de EU en anderen wordt toegekend aan het verlichten van de humanitaire noden en het vinden van een politieke oplossing voor het conflict staat los van de

juridische classificatie van de gepleegde misdaden. Nederland heeft de noodzaak hiervan tijdens de top van de Afrikaanse Unie op 6 juli en de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 12 juli jl. benadrukt en vond hierin steun van alle EU lidstaten. Wij achten het van belang dat de internationale gemeenschap in actie komt om de crisis in Darfur zowel op het humanitaire als op het politieke vlak te bezweren. De regering is van mening dat dit niet kan wachten tot overeenstemming is bereikt over de precieze terminologie.

Vraag 2 Top

Deelt u de mening dat de toenemende stroom aan informatie en het karakter daarvan inmiddels aanleiding geven om veel verdergaande stappen te zetten dan morele appèls aan het Soedanese regime, het sturen van internationale waarnemingsmissies, het instellen van een no-fly zone etcetera?

Antwoord Top

De gebeurtenissen in Darfur vergen op dit moment goed afgestemde actie langs een drietal lijnen: een verhoging van

de humanitaire hulpinspanning, het ondersteunen van de inspanningen onder leiding van de Afrikaanse Unie gericht op het vinden van een politieke oplossing, en maximale druk op de Soedanese overheid en de rebellenbewegingen in Darfur om dit mogelijk te maken. Daarbij dient hantering van zowel de carrot als de stick niet te worden geschuwd.

Vraag 3 Top

Staat u nog steeds op het standpunt dat de scheidslijn tussen het reguliere Soedanese leger en de Janjaweed uiterst dun is en dat de Janjaweed-milities soldij ontvangen, rondlopen in legeruniform en nauw samenwerken met het reguliere leger? 3)

Antwoord Top

De scheidslijn tussen de milities en het reguliere leger is inderdaad uiterst dun. Er is sprake van dat leden van de Janjaweed milities in het reguliere leger worden opgenomen. Er bestaat echter nog onduidelijkheid of dit deel uitmaakt van de strategie om uiteindelijk de Janjaweed te ontwapenen en demobiliseren. Daar komt bij dat er voor het eerst ook duidelijke tekenen zijn dat het de Soedanese overheid nu ernst is met de toezegging de milities te zullen aanpakken en ontwapenen. In dat kader zijn er signalen dat onlangs tientallen Janjaweed zijn gearresteerd.

Vraag 4 Top

Is de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen nog steeds niet verder gekomen dan een oproep tot een staakt-het-vuren en het beklemtonen van de verantwoordelijkheid van het Soedanese regime voor het beschermen van de burgerbevolking, het ontwapenen van de betreffende milities en het toelaten van humanitaire hulpverlening?

Antwoord Top

De Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen heeft op 12 juli heldere en krachtige conclusies aangenomen over de situatie in Darfur. Daarin zijn ijkpunten geformuleerd voor de gewenste actie van Soedanese zijde. Wanneer de door de Raad gewenste vooruitgang niet wordt geboekt zal de EU gepaste maatregelen nemen. Deze conclusies gaan verder dan de elementen genoemd in de vraagstelling en zijn door ons overgebracht aan de Soedanese regering en de rebellenbewegingen.

Vraag 5 Top

Wordt thans in de Veiligheidsraad gesproken over een resolutie die met name maatregelen tegen de betreffende milities, maar niet maatregelen tegen het Soedanese regime behelst? 4)

Antwoord Top

In de Veiligheidsraad wordt gesproken over een ontwerp-resolutie die betrekking heeft op de situatie in Darfur. Daarbij ligt een tekst voor waarin in eerste instantie sanctiemaatregelen tegen de betreffende milities worden voorzien. Indien dit op korte termijn niet tot resultaat leidt voorziet de tekst echter ook in de mogelijkheid van uitbreiding van sancties tot de Soedanese regering. Het gaat overigens om een concept dat nog volop ter discussie staat, waarbij ook wordt gesproken over aanscherping van de sancties zoals met name voorgestaan door verschillende Europese landen. Een aantal andere leden van de Veiligheidsraad toont zich juist terughoudend ten aanzien van sancties.

Vraag 6 Top

Moet nog steeds worden gewacht op een algeheel vredesakkoord waarbij de VN dan over een paar maanden klaar zouden zijn met de ontplooiing van een VN-troepenmacht, waarbij dan bovendien de instemming nodig zal zijn van de partijen? 5)

Antwoord Top

Het is zeker niet gewenst bij het bestrijden van de crisis in Darfur te wachten op de afronding van het algehele vredesakkoord voor Soedan en de ontplooiing van een eventuele VN-vredesmacht. Daar is dan ook geen sprake van. Wel is het zo dat een politieke oplossing voor het conflict in Darfur niet los kan worden gezien van de algehele Noord-Zuid vredesregeling.

Vraag 7 Top

Meent u dat dit soort reacties nog adequaat zijn in relatie tot het humanitaire drama dat zich in Darfur voltrekt?

Antwoord Top

De grote druk die op dit moment door de internationale gemeenschap op Soedan wordt uitgeoefend lijkt nu resultaten af te werpen, met name voor wat betreft de toegang voor humanitaire hulpverleners. De voortgang van deze positieve trend zal strikt moeten worden bewaakt. Alleen een aanzienlijke verbetering van de veiligheidssituatie in Darfur zou voldoende ruimte geven voor een humanitaire inspanning die in overeenstemming is met de ernst van het drama dat zich in Darfur voltrekt.

Vraag 8 Top

Bent u bereid om, juist ook als voorzitter van de Europese Unie, internationaal een lans te breken voor (smart) sancties die verder gaan dan de sancties waarover thans kennelijk wordt gesproken, waarbij dan ook gedacht kan worden aan het bevriezen van banktegoeden van leden van het Soedanese regime en bovendien een internationale humanitaire interventie tot de mogelijkheden behoort?

Antwoord Top

Als de Soedanese autoriteiten toch onvoldoende blijken mee te werken zal verscherping van de maatregelen van de internationale gemeenschap op haar plaats zijn. Binnen de EU bestaat bereidheid verdergaande sancties te overwegen. Nederland zal er voor pleiten de mogelijkheid van dergelijke sancties open te houden.

Vraag 9 Top

Wilt u deze vragen binnen een week beantwoorden?

Antwoord Top

Ja.


1) cijfers o.m. ontleend aan web.amnesty.org


2) Uitspraken gedaan tijdens het mondelinge vragenuur, 29 juni jl., Handelingen 2003-2004, nr. 89, pag. 5689-5692


3) Uitspraken gedaan tijdens het Algemeen Overleg over West-Soedan, 10 juni 2004


4) Zie interview met de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, dhr. Danforth, via www.un.int/usa04_125.htm


5) Uitspraken gedaan tijdens het mondelinge vragenuur, 29 juni jl., Handelingen 2003-2004, nr. 89, pag. 5689-5692