Eemland zuid, 11.25 uur

Utrecht 20-07-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Nep vuurwapen

AMERSFOORT Op maandag 19 juli werden twee jongens aangehouden nadat één van hen met een nepvuurwapen had geschoten.

Rond 21.10 uur kreeg de politie van getuige de melding dat op het Tasjeskruid door jongelui op een kat zou worden geschoten. Politiemensen gingen ter plaatse en de getuige wees het balkon aan van een flat aan de Nieuwlandsedreef waar vanaf was geschoten. Daarbij zou gebruik zijn gemaakt van een op een echt lijkend vuurwapen.

Politiemensen stelden een onderzoek in de betreffende woning in. Een
18-jarige jongeman uit Amersfoort verklaarde de eigenaar van het wapen te zijn. Het ging om een op echt gelijkend plastic vuurwapen, waarmee plastic kogeltjes kunnen worden afgeschoten. Een 16-jarige jongen uit Amersfoort, die eveneens in de woning aanwezig was, verklaarde op het balkon met het 'vuurwapen' te hebben gestaan. Hij had daarbij geschoten, maar ontkende op een kat te hebben geschoten, maar verklaarde in de richting van een huis te hebben geschoten. Daarbij had hij wel gezien dat een kat van een schutting sprong. Het tweetal werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt voor de Wet Wapens en Munitie. Voor zover bekend heeft de kat geen letsel opgelopen.

Veel te hard

HOOGLAND Op maandag 19 juli moest een automobilist zijn rijbewijs inleveren na een zware snelheidsovertreding.

Rond 18.45 uur hielden politiemensen met een lasergun een snelheidscontrole op de Bunschoterstraat. Zij zagen dat een automobilist met een (al gecorrigeerde) snelheid van 152 km/u reed, terwijl daar een maximumsnelheid van 80 km/u geldt. De automobilist, een 44-jarige man uit Amersfoort, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Op het politiebureau is proces-verbaal tegen hem opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Rond 21.25 uur werd de Amersfoorter heengezonden.

Schilderij Herman Brood gestolen

AMERSFOORT In de nacht van zondag 18 op maandag 19 juli is een uniek schilderij met daarop een portret van Herman Brood gestolen.

Rond 05.00 uur kreeg de politie de melding van een inbraak bij een winkel aan de Laan der Hoven. Door getuigen werd gezien dat drie jongens bij het pand wegrenden in de richting van de Amerikaring.

De politie ging met meerdere autos ter plaatse en er werd een onderzoek in de omgeving ingesteld. Daarbij werden geen verdachten aangetroffen. De inbraak bleek te zijn gepleegd bij een winkel aan de Heimans-serre, waarbij een ruit was vernield aan de zijde van de Laan der Hoven.

Uit het pand bleek een uniek schilderij te zijn gestolen. Het ging om een werk van de kunstenaar Peter Donkersloot en was een portret van Herman Brood met een afmeting van 1.10 meter bij 1.00 meter.

Getuigen van de inbraak of mensen die menen te weten waar het schilderij zich nu bevindt, worden verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844 of meld-misdaad-anoniemlijn 0800-7000.