Openbaar Ministerie

Persberichten

Amsterdam, 20 juli 2004

Geen nader strafrechtelijk onderzoek naar corruptie in Amstelveen

Het arrondissementsparket Amsterdam heeft het oriënterend onderzoek naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij de gemeente Amstelveen afgerond. De officier van justitie heeft besloten geen nader onderzoek in te stellen.

Maandag 28 juni 2004 heeft een tweetal leden van de Socialistische Partij bij de politie Amstelveen aangifte gedaan van corruptie en valsheid in geschrifte bij de gemeente Amstelveen. Hierbij overhandigden zij een verslag van een gesprek met een anoniem gebleven aannemer.
Naar aanleiding van deze aangifte heeft de officier van justitie de politie opdracht gegeven tot het uitvoeren van een oriënterend strafrechtelijk onderzoek. In het kader van dit onderzoek is o.a. een aantal getuigen gehoord. Deze getuigen waren niet bereid of in staat de persoonsgegevens van de anonieme aannemer te verstrekken.

Uit dit onderzoek is gebleken dat de feiten waarover de anonieme aannemer heeft verklaard zouden hebben plaatsgevonden tussen 1975 en eind jaren tachtig. De verjaringstermijn van deze feiten (corruptie en valsheid in geschrifte) bedragen respectievelijk zes en twaalf jaren. Voor zover uit strafrechtelijk onderzoek al voldoende wettig en overtuigend bewijs naar voren zou komen, zijn deze feiten inmiddels verjaard.

Voorts heeft een van de getuigen nadere informatie verstrekt over andere vermeende gevallen van corruptie of valsheid in geschrifte. Deze informatie heeft in een enkel geval eveneens betrekking op een zaak die, indien bewijsbaar, inmiddels is verjaard. De overige informatie is dermate weinig gedetailleerd dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een concrete verdenking. Gelet op de verjaring van de zaken waarover de aannemer heeft verklaard en het feit dat de overige verstrekte informatie onvoldoende gedetailleerd is om onderzoek naar te kunnen doen, is er voor justitie geen aanleiding een nader strafrechtelijk onderzoek in te stellen.