Internationale Vierdaagse Nijmegen


Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Persbericht 2004-17

Nijmegen, 19 juli 2004.

Ophalen startbewijzen probleemloos verlopen

Net geen nieuw record in 88^ste Vierdaagse

De 88ste Nijmeegse Vierdaagse gaat morgen met 44.598 wandelaars van 59 nationaliteiten van start. Dat maakte Wim Jansen, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE, vanavond bekend tijdens de Vlaggenparade in het Nijmeegse Goffertstadion. De Vlaggenparade is de traditionele openingsceremonie van de Internationale Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen.

Het aantal van 44.598 wandelaars blijft onder het absolute record van vorig jaar toen er 44.812 lopers aan de start verschenen.

Van de uiteindelijk 48.644 ingeschreven wandelaars zijn er 4.046 niet komen opdagen op de dag van aanmelding. Een hoger aantal dan de gemiddeld 2.000 die in vorige jaren hun startkaart niet kwamen ophalen. Volgens marsleider Wim Jansen is dat vooral te wijten is aan de lange periode tussen het begin van de inschrijving en de uiteindelijke Vierdaagse. Mensen hebben zich in februari in alle haast ingeschreven om toch vooral maar niet achter het net te vissen. In die maanden ertussen kan er veel gebeuren zodat wandelaars alsnog moeten besluiten van deelname af te zien., aldus Jansen.

Startbewijzen opgehaald

Het ophalen van de startbewijzen door de wandelaars die vanaf morgen aan de Nijmeegse Vierdaagse deelnemen, is probleemloos verlopen. De maandag voorafgaand aan de Vierdaagse is traditioneel de dag waarop alle deelnemers hun startbewijs en barcodekaart moeten komen ophalen.

Voor het eerst bestond dit jaar geen gelegenheid om op de maandag gebruik te maken van de na-inschrijving. Het afschaffen van de na-inschrijving is een direct gevolg van het limiteren van het uiteindelijke deelnemersaantal tot rond de 45.000, waarmee de maximum capaciteit van de parcoursen bereikt is.

Media-aandacht

Dankzij alle media-aandacht over de inschrijflimiet en het opheffen van de na-inschrijving kwamen gisteren slechts zon tien mensen naar Nijmegen met de bedoeling zich in te schrijven. Die hebben we helaas niet kunnen helpen. We zijn blij dat iedereen verder goed op de hoogte was van het feit dat na-inschrijving dit jaar niet mogelijk is, aldus een tevreden André Sonneville, woordvoerder van de Vierdaagse.

Omdat gevreesd werd voor fraude met startbewijzen, is steekproefsgewijs aan de wandelaars bij het ophalen van het startbewijs om legitimatie gevraagd. In totaal werden drie mensen geweigerd, omdat de gegevens op de barcodekaart niet overeenkwamen met hun persoonsgegevens. Zeven wandelaars konden zich niet legitimeren. Als zij dat morgenochtend bij de start alsnog kunnen, krijgen ze hun startbewijs. Sonneville: Gezien het grote aantal wandelaars kunnen we dus concluderen dat het vandaag vlekkeloos verlopen is.

Einde persbericht 2004-17

Stichting DE 4DAAGSE, Disclaimer