Ministerie van Justitie

Persbericht

Programma bruikbare rechtsorde van start
20 juli 2004

In de nota Bruikbare rechtsorde, die in april aan de Kamer is aangeboden, is aangekondigd dat op een aantal concrete beleidsterreinen nieuwe concepten voor regulering en toezicht zullen worden ontwikkeld. Dit gebeurt in het kader van het kabinetsbeleid om de verhouding tussen overheid en samenleving te verbeteren door ondermeer de regeldruk te verminderen.

Het programma voor het jaar 2004 is van start gegaan door middel van startnotities voor de zeven projecten die dit jaar ter hand worden genomen. Deze zijn vandaag door minister Donner naar de Tweede Kamer gestuurd tegelijk met twee werkgroeprapporten die de mogelijkheden beschrijven voor het inzetten van alternatieve toezichtsvormen en het toepassen van zorgplichten.

De zeven beleidsterreinen die het programma in 2004 zal bestrijken zijn:

* Uitbreiding van het gebruik van zorgplichten voor inrichtingen krachtens de Wet Milieubeheer. Deze wet kent een groot regelbestand met zeer gedetailleerde eisen aan bedrijfsprocessen en inrichtingen. Het is de bedoeling dat door het gebruik van zorgplichten meer ruimte en flexibiliteit wordt geboden dan bij gedetailleerde regels mogelijk is.

* De regelgeving rond het dierenwelzijn nader bezien. Deze regelgeving is complex en op het gebied van de handhaving voor verbetering vatbaar. In dit project worden de mogelijkheden bekeken om meer verantwoordelijkheden neer te leggen bij de sector en de maatschappij zelf, waarbij vooral gekeken wordt naar de rol en functie van certificatiemodellen. Het project beperkt zich vooralsnog tot de regelgeving rond gezelschapsdieren.
* Een verkenning van de wet- en regelgeving op het gebied van de gevaarlijke stoffen. Doel van dit project is te komen tot een harmonisatie van begrippen en procedures met betrekking tot de behandeling van gevaarlijke stoffen en tot afstemming van de verschillende wettelijke regiems van toezicht en handhaving.
* Het ontwikkelen van alternatieve toezichts- en handhavingsvormen op het gebied van de scheepvaart. Doel is ruimte te bieden voor eigen verantwoordelijkheid voor de sector en te komen tot een bestendig stelsel dat is afgestemd met andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de milieuwetgeving.

* Het ordenen van de wetgeving over vlees. Doel van dit project is de wetgeving op het gebied van de volksgezondheidsbepalingen voor vlees te harmoniseren en te integreren. Daarbij wordt ook een stelsel van toezicht en handhaving onderzocht. De werkzaamheden hebben betrekking op de bepalingen van de Warenwet, de Landbouwwet, de Vleeskeuringswet en de Veewet.
* Het leveren van een bijdrage aan de besluitvorming over wijziging of vervanging van de Wet op het hoger onderwijs. De bijdrage zal voornamelijk van bestuurlijk-juridische aard zijn. Samen met onderwijskundige aanbevelingen inzake opleidingen en aanbevelingen van financieel-economische aard op het terrein van de bekostiging moet het project besluitvorming over de inrichting van de hoger onderwijs-wetgeving mogelijk maken.

* Onderzoeken of integratie van de Wet melding ongebruikelijke transacties en de Wet identificatie dienstverlening mogelijk is en samen met andere relevante regelgeving kan leiden tot een betere bestrijding van witwaspraktijken.

Rond de komende jaarwisseling zal de Kamer over de voortgang van het programma worden geinformeerd. In 2005 zullen weer nieuwe projecten worden gestart.