WISSENRAET EN VAN SPAENDONCK

Keurmerk internationale arbeidsbemiddelaars noodzakelijk!

Persbericht

20 juli 2004

Keurmerk internationale arbeidsbemiddelaars noodzakelijk!

TILBURG Donderdag 15 juli jl. heeft de SIOD een inval gedaan bij drie vestigingen van een uitzendbureau in Zuid-Oost Brabant. Dit uitzendbureau werkt voornamelijk met buitenlandse uitzendkrachten. Gebleken is dat de huisvesting zeer beneden de maat was en tevens vermoedt de SIOD dat er sprake is van fraude.

Dit toont wederom aan dat het noodzakelijk is om te komen tot een keurmerk voor internationale arbeidsbemiddelaars. De VIA heeft als branche organisatie deze behoefte al eerder onderkend en zal in september 2004 het keurmerk operationeel hebben.

VIA
De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars is enkele maanden geleden opgericht met als doel om het imago van de branche te verbeteren. Directe aanleiding was de sterk negatieve berichtgeving met betrekking tot huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten en hun beloning.

De VIA vertegenwoordigt circa 20 ondernemingen, die allen gemeen hebben dat zij volgens de Nederlandse wetgeving werken en de Nederlandse normen en waarden volgen. Deze ondernemingen bemiddelen circa 35.000 werknemers per jaar!

Keurmerk
Direct bij oprichting heeft de VIA prioriteit gelegd bij de invoering van een keurmerk. Onderdeel van dit keurmerk is uiteraard het voldoen aan fiscale wetgeving, maar een ander belangrijk onderdeel is de zorgplicht. Daar waar bij 'normale' arbeidskrachten de werkgever na werktijd geen bemoeienis meer heeft, hebben de VIA-leden buiten werktijd een zorgplicht voor de medewerkers. Deze zorgplicht uit zich in het bieden van huisvesting, medische begeleiding, georganiseerd vervoer etc.

Huisvesting
De VIA heeft in het in ontwikkeling zijnde keurmerk normen opgenomen voor huisvesting. Deze normen gaan in op de hoeveelheid m2 die de werknemer ter beschikking heeft, maar gaat ook in op sanitaire voorzieningen en brandveiligheid. Tot slot is het verplicht dat in elke woonruimte een instructie ligt, in de taal van de werknemer, waar de belangrijkste telefoonnummer op vermeld staan. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld politie, ambulance en brandweer, maar ook om instanties zoals de belastingdienst.

Meldpunt voor buitenlandse arbeidskrachten
De VIA heeft tevens het voortouw genomen om te komen tot een onafhankelijk meldpunt voor buitenlandse arbeidskrachten. Deze kunnen hier aangeven welke misstanden zij ervaren. Denk daarbij aan fraude, illegale arbeid, slechte huisvesting etc. Op deze wijze wil de VIA inzicht krijgen in de praktijken binnen de sector. Het meldpunt kan ook ingezet worden om misstanden bij de inlenende bedrijven op het spoor te komen.

Vanuit diverse instanties is verheugd gereageerd op de initiatieven van de VIA en spreekt men de hoop uit dat deze initiatieven zullen leiden tot normale woon- en werkomstandigheden voor de buitenlandse arbeidskracht.