Fractie PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

dinsdag 20 juli 2004

PvdA stelt vragen over aanpak illegale straatprostitutie

De afgelopen tijd stonden er bij herhaling berichten in de media over een toename van straatprostitutie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Het schijnt hier voornamelijk om Oost-Europese vrouwen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie te gaan. Nu lijkt het erop dat tegen deze vorm van prostitutie voornamelijk opgetreden wordt door de vrouwen simpelweg uit te zetten.

Straatprostitutie van Oost-Europese vrouwen hangt veelal nauw samen met mensenhandel. Het komt vaak voor dat de pooiers van deze vrouwen hun paspoort innemen. Ook andere middelen worden gebruikt om deze vrouwen te dwingen zich te laten prostitueren. Het verschijnsel mensenhandel heeft terecht een hoge opsporingsprioriteit. Om die reden zijn er landelijk afspraken gemaakt hoe in deze gevallen te handelen. Onderdeel van die afspraken is de regeling om het voor deze vrouwen makkelijker te maken informatie te geven aan de politie en zo mogelijk te getuigen tegen diegenen die van mensenhandel worden verdacht. Daartoe is onder andere de afspraak gemaakt dat de vrouwen tijdelijk in een veilige omgeving kunnen worden opgevangen en dat de vrouwen ook gewezen worden op deze mogelijkheid.

Toch krijgen wij signalen dat hier om praktische redenen niet altijd de hand aan wordt gehouden. Vrouwen worden niet in dit programma ondergebracht maar simpelweg uitgezet. De PvdA wil van het college weten hoeveel vrouwen in Rotterdam vanwege illegale (straat)prostitutie worden opgepakt en het land uitgezet. Bert Cremers: "Ik wil vooral weten of het klopt dat er in de praktijk wordt afgeweken van de landelijk geldende regels om illegale vrouwen in de (straat)prostitutie op te vangen en juist niet direct uit te zetten, om zodoende te proberen mensenhandelaren op te sporen en te veroordelen". Deze en andere vragen heeft PvdA-fractievoorzitter Bert Cremers vandaag schriftelijk aan het college gesteld.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Bijlage: de schriftelijke vragen aan het college mbt straatprostitutie

Meer informatie:

Bert Cremers, 06-50251068

Monique Smits, communicatie & beleid

010-417 9368, 06-123 55 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam

010-417 2105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl

www.pvdarotterdam.nl