FNV Bouw


datum: 20-07-2004

Zwitsers willen met 62 met pensioen

De Zwitserse vakbond GBI vreest chaos in de meubelindustrie door prijsonderbieding en toestroom van goedkope buitenlandse werknemers. In de Duitse en Italiaanse kantons is sinds 1 juli voor die sector geen CAO. De vakbond Gewerkschaft Bau und Industrie vecht in die gebieden ook voor een fatsoenlijke CAO voor schilders en stukadoors, maar daar brokkelt het werkgeversfront af. In beide sectoren is het belangrijkste struikelblok vroegpensioen op de leeftijd van 62 jaar. In het franstalige Zwitserland blijkt het CAO-overleg daar niet op te stranden.

De meubelwerkgevers hebben het principe-akkoord voor de CAO voor de duitstalige kantons en voor het Italiaans sprekende Tessin afgekeurd. De bond noemt dat 'kortzichtig' en 'onverantwoordelijk'. Het conflict draait vooral om het principe voor welke kantons de CAO geldt. De werkgevers willen daar ook delen van Zwitserland bij betrekken waar eerder al wél een goede CAO tot stand kwam. Zo hebben de meubelfabrieken in het Frans sprekende westelijke deel van Zwitserland inmiddels een algemeen verbindend verklaarde CAO met een pensioenleeftijd van 62 jaar. Maar de 15.000 werknemers van meubelfabrieken in de rest van Zwitserland zijn per 1 juli een 'CAO-loos' tijdperk ingegaan. Zij verzamelen handtekeningen, waarmee ze werkgeversorganisatie Verband Schweizerischer Schreinermeister und Möbelfabrikanten (VSSM) tot andere gedachten willen brengen.

Het front van schilders en stukadoors begint af te brokkelen. 'Niet alle werkgevers volgen de hardliners van werkgeversorganisatie Schweizerischer Maler- und Gipserunternehmerverband (SMGV)', aldus de GBI. Vandaar de 'witte lijst' met ondernemingen die ondertussen wél een fatsoenlijke CAO met de bond hebben afgesloten. Mét een loonsverhoging van 62 Zwitserse franken én vroegpensioen op de leeftijd van 62 jaar. Vooral dat laatste vindt de werkgeversorganisatie te duur. Niet alleen individuele ondernemingen gaan door de bocht. Ook afdelingen van de werkgeversorganisatie hebben liever rust in de tent. Zo kwamen voor Zürich en Basel al CAO's tot stand. In het Frans sprekende gedeelte van Zwitserland heeft de bond overigens op een normale manier een afbouw-CAO afgesloten; die is sinds 1 juli van kracht. De overige Zwitserse schilders en stukadoors voeren al geruime tijd actie. Juist vanwege het zware werk willen ze met 62 jaar met pensioen. Hun collega's op de bouw hebben dat vorig jaar met een historische staking voor elkaar gekregen; sinds 1 juli kan een tweede lichting 62-jarige bouwvakkers ervan profiteren. Op diverse bouwplaatsen werd daarom op die dag een feestje gebouwd: vrolijke bouwvakkers staken hun collega's uit de afbouwbranche een hart onder de riem.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610