PERSBERICHT

Spectaculaire opening 19-e Holland Cup in Almere

Op dinsdagavond 20 juli verricht wethouder F. Huis van de gemeente Almere de officiële opening van de 19e Holland Cup in Almere. Dit evenement mag zich, dankzij de deelname van 145 teams uit 19 landen, het grootste internationale jeugdvoetbaltoernooi van Nederland noemen.

Op het grote podium op de Grote Markt in Almere geeft de gemeentebestuurder dinsdagavond het spectaculaire startschot voor de Holland Cup. Dat gebeurt nadat de ruim 3000 deelnemende sporters en hun coaches en begeleiders in een internationale vlaggenparade van het Stadhuisplein naar de Grote Markt zijn gelopen.

De genodigden en sponsors zullen worden verwelkomd in de hospitalityruimte bij Cafe Men At Work in Almere. Tot de aanwezigen behoort onder meer oud-international Klaas Nuninga. De nu 63-jarige ex-speler van GVAV in Groningen, Ajax en DWS in Amsterdam en AS Montferrandaise in Frankrijk kwam 19 keer uit voor het Nederlands elftal. Nuninga heeft jarenlang gewerkt voor de Stichting Euro-Sportring, die ook de Holland Cup organiseert.

Deelnemende teams uit de Verenigde Staten en uit 18 Europese landen zijn dinsdagochtend 20 juli begonnen aan het groots opgezette toernooi, dat wordt afgewerkt op vijf sportparken in Almere. Vanaf half drie 's middags zijn de poulewedstrijden echter stilgelegd vanwege de slechte weersomstandigheden. Om de velden te sparen heeft de organisatie dit, in overleg met de gemeente, besloten.

De voorrondes worden woensdag en donderdag normaalgesproken afgewerkt, maar vanaf vrijdag wordt een knock-out systeem gehanteerd. Alle finalewedstrijden vinden op zaterdag 24 juli in principe plaats op sportpark Klein Brandt van AS'80. Daar worden op een podium ook de Holland Cups uitgereikt door de wethouders F. Huis (sportzaken) en H. Smeeman (Stedelijk beheer en stadscentrum).

Tijdens de Holland Cup vindt iedere avond een entertainmentprogramma plaats, voor zowel deelnemers als toeschouwers. Op dinsdagavond 20 juli is dat dus de openingsceremonie, op woensdagavond 21 juli een yellwedstrijd voor de voetballers, op donderdag 22 juli de Veronica Filmtour en op vrijdagavond 23 juli de prijsuitreiking van de Challenge Cups.

De duizenden deelnemers aan het evenement eten gezamenlijk in het Holland Cup Centrum, dat dit jaar is gehuisvest in sporthal Fanny Blankers Koen aan de Marathonlaan in Almere Stad. Daar bevindt zich ook een informatiecentrum, het coördinatiecentrum en een EHBO post. Verder schrijven de ploegen zich hier in, om aan de Holland Cup mee te kunnen doen.

Het wedstrijdschema van de Holland Cup is reeds te zien op de Internetsite (www.hollandcup.nl). Hier staan voor, tijdens en na het internationale toernooi ook andere bijzonderheden vermeld. Zulke bijzonderheden zijn bijvoorbeeld de deelname van een 21-jarige scheidsrechter uit het Italiaanse Montecatini (Matteo Belardi).

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie (