Vrijspraak voor verdachte van moord op De Laat

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 20-07-2004

De rechtbank heeft vandaag de 40-jarige S.C. vrijgesproken van de moord op een Antilliaanse man op 18 november 2003 op De Laat in Alkmaar. Op basis van het aangedragen bewijsmateriaal acht de rechtbank de betrokkenheid van de verdachte niet overtuigend bewezen. Wel is de verdachte veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf voor diefstal met geweld.

Volgens de verdachte was hij ten tijde van de dodelijke schoten niet in Alkmaar. Centraal in de bewijsvoering van het openbaar ministerie stond een video-opname die op de dag van de schietpartij op de Achterdam in Alkmaar is gemaakt. Sommige getuigen menen de verdachte op de beelden te herkennen, anderen niet. De rechtbank heeft de opnamen bekeken, maar niet kunnen vaststellen dat het gaat om de verdachte.

Ooggetuigen hebben de dader beschreven. De beschrijvingen zijn echter tegenstrijdig en kunnen daarom niet leiden tot een bewezenverklaring. Vlak voor zijn dood belde het slachtoffer met een bekende van de verdachte. Tijdens het gesprek hoorde deze vrouw op de achtergrond iemand praten. Volgens haar was dit niet de verdachte, terwijl zij zijn stem zeker zou hebben herkend.
Ook de schotresten op de linkermouw van een jas van verdachte leveren geen overtuigend bewijs, aldus de rechtbank. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht de jas en vond slechts één deeltje met de samenstelling van schotresten. Het instituut concludeert dat dit onvoldoende is om te stellen dat de jas betrokken is geweest bij een schietincident.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ3628

Zie het origineel