Gemeente IJsselstein


Luierinzameling groot succes
dinsdag, 20 juli 2004 - 14:24 CET

Op de inzamelpunten -gemeentewerf, kinderdagverblijven 'Het Kasteeltje' en 'Olle'- wordt veel gebruik gemaakt van de rode recyclecontainer voor het apart inzamelen van luiers.

Momenteel leveren ongeveer honderd gezinnen hun luiers gescheiden aan; dit levert in totaal per week zeshonderd à zevenhonderd kilo luiers op. Hiermee worden veel bomen, water en energie bespaard! De gemeentewerf is inmiddels aan een groter formaat container toe; de zevenhonderdliter-container is enkele dagen voor het legen al overvol. Helaas is de inzameling op het dagverblijf 'Kwebbel' vanwege ruimtegebrek niet meer mogelijk. De containers bij de kinderdagverblijven zijn alleen bestemd voor ouders/verzorgers met een kind op het dagverblijf.

Ouders/verzorgers ervaren vaak dat de grijze minicontainer die zij thuis gebruiken erg snel vol is, vooral als zij twee kinderen 'in de luiers hebben'. Met name in de zomer veroorzaken poepluiers die niet luchtdicht zijn afgesloten stankoverlast. Het milieu is voor ouders/verzorgers vaak de voornaamste reden om luiers gescheiden van het overige restafval aan te leveren. Alle ingeleverde luiers worden gerecycled. Het papier en plastic worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Uit het overgebleven slib wordt groene energie gewonnen en vervolgens gecomposteerd. Het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk blijft er niets over dat nog wordt verbrand of gestort. Alles wordt hergebruikt.
Als alle luiers tijdens de luierperiode van een kind worden ingeleverd (vierenhalfduizend à vijfduizend stuks) worden zes bomen, achtduizend liter water en een hoeveelheid energie bespaard vergelijkbaar met honderdnegentig liter dieselolie!

Indien u uw gebruikte luiers ook gescheiden wilt aanbieden: de luiers moet u aanleveren in witte of doorzichtige plastic zakken, dus niet in gekleurd plastic of in de grijze huisvuilzakken. Op de gemeentewerf, aan de balie van het gemeentehuis of van uw kinderdagverblijf kunt u gratis speciale Knowaste-zakken afhalen; tien stuks per keer. Daarmee kunnen gedurende tien weken de luiers van één kind worden ingezameld. De Knowaste-zakken kunnen eenvoudig worden gesloten d.m.v. speciale flappen. De aangeleverde zakken met luierafval moeten geurvrij afgesloten zijn. Gebruik geen andere sluitsystemen zoals ijzerdraadjes.
In de luier-recyclecontainer kunnen luiers, babyverzorgingsdoekjes en incontinentiemateriaal voor volwassenen worden gedeponeerd, maar géén maandverband of ander papier en plastic.

De folder 'Poepluier wordt tekenpapier' met informatie over de luierinzameling en -recycling is te verkrijgen op het stadhuis, gemeentewerf, Catalpa-kinderdagverblijven en consultatiebureau Vitras. Voor meer informatie over het recyclingproces: www.knowaste.nl of www.luiersenmilieu.nl. Of neem contact op met de afdeling Publiekszaken van het stadhuis, (030) 686 16 62.