Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Geheugenmetaal geïmplanteerd bij scoliosepatiënt

Op 15 juli heeft het Academisch Ziekenhuis Groningen gemeld dat artsen `geheugenmetaal´hebben geïmplanteerd bij een scoliosepatiënt. Het is de eerste keer dat geheugenmetaal als rugfixatie-systeem is gebruikt bij een scoliosepatiënt. Dr. Albert Veldhuizen, orthopedisch chirurg in Groningen, is al jaren bezig met de ontwikkeling van deze techniek.

Geheugenmetaal heeft andere eigenschappen dan het tot nu toe gebruikelijke chirurgisch metaal. Het is elastisch en kan bij lage temperatuur (onder de 28ºC) verbogen worden naar de gewenste vorm, b.v. de vorm van de gekromde rug. Nadat het ingebracht is bij de patiënt stijgt de temperatuur naar 37ºC, en neemt het metaal zijn oorspronkelijke, rechte vorm aan. De rug wordt door het metaal rechtgetrokken.

In principe is geheugenmetaal ook te gebruiken voor scoliose ten gevolge van een neuromusculaire ziekte. Maar het is een zeer nieuwe systeem, en Dr. Veldhuizen zegt dat er eerst meer ervaring opgedaan moet worden, voordat complexe en rigide vormen van scoliose ermee behandeld kunnen worden. Voorlopig blijven andere zaken op de voorgrond voor neuromusculaire scoliose operaties, aldus Dr. Hans Pruijs (Wilhelmina Kinderziekenhuis): een korte operatieduur en vooral een snelle remobilisatie periode.

Voor meer informatie over het onderzoek in Groningen zie http://www.azg.nl/; kies dan nieuws en vervolgens persberichten.
20 juli 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank
1422400