Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht

Oss, juli 2004

TENTOONSTELLING VAN KLEIPOPPEN EN -BEELDEN VAN CORRIE VAN DER HEIJDEN IN DE BIBLIOTHEEK OSS

Van donderdag 8 juli tot en met zaterdag 28 augustus a.s. is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling van kleipoppen en beelden te zien, gemaakt door Corrie van der Heijden uit Oss. Van een blokje klei een uniek mensje maken, dat is volgens haar het mooie van het creëren van fantasiepoppen en bosfiguren.

Poppenstudio Corrie van der Heijden

Ruim twintig jaar geleden maakte ze haar eerste pop. Al snel kreeg ze de smaak te pakken en ontwikkelde zichzelf verder. Aan de hand van boeken, fotos en vooral door veel te kijken naar de anatomie van de mens leerde Corrie van der Heijden de verschillende technieken onder de knie te krijgen. Ze heeft een duidelijke voorkeur voor het maken van fantasiepoppen en bosfiguren. Opvallend is dat ieder figuur een eigen persoonlijkheid lijkt te hebben. Als basis voor haar poppen gebruikt ze een tempex balletje dat wordt bekleed met klei. Rolletje voor rolletje bouwt ze een gezichtje op; een nauwkeurig en intensief werkje.

De uitdrukking en houding zijn bij elke pop uniek. Wanneer ook de handjes en voetjes zijn gekleid en in de grondverf gezet, wordt met ijzerdraad, aluminiumfolie en schildersplakband vorm gegeven aan het lijfje. De kleertjes, ook zelf gemaakt, worden gehard met stofverharder en in de juiste vorm gekneed. Corrie streeft ernaar dat alles zo natuurlijk mogelijk valt.

Daarna wordt het figuurtje met verf ingekleurd. Het wordt echt je eigen poppetje. Ik heb er een persoonlijke band mee, want ik begin er al tegen te praten als de ogen erin staan.

Behalve poppen maakt ze ook trendy vogels, torsos en exotische beelden. Haar voorkeur gaat echter uit naar beelden waarbij met klei wordt gewerkt. Belangstellenden kunnen bij haar ook cursussen en workshops volgen. Ik probeer toch de mensen enthousiast te maken om creatief te zijn met klei, zodat ze echt trots kunnen zijn op wat ze zelf hebben gemaakt.

De tentoonstelling van kleipoppen en beelden gemaakt door Corrie van der Heijden is van donderdag 8 juli tot en met zaterdag 28 augustus te bekijken op de begane grond in de Bibliotheek Oss.