Ministerie van Justitie

Persbericht

Campagne geweld op straat van start
20 juli 2004

Mobiliseer omstanders. Die oproep staat centraal in de nieuwe landelijke Postbus 51 campagne Weet wat je te doen staat, als het om geweld gaat die vandaag in Rotterdam door minister Donner van Justitie is gestart. De campagne geeft burgers suggesties over hoe op een veilige manier te reageren als je opeens getuige bent van geweld op straat. De campagne is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Meld Geweld in Rotterdam en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De afgelopen jaren is in de Nederlandse samenleving een verharding geconstateerd. Deze verharding openbaart zich in agressiviteit en geweldsincidenten van verschillende omvang en ernst. Te denken valt aan situaties in de uitgaanssfeer, in het verkeer of elders in het publieke domein. De publieke opinie geeft duidelijk aan dat de gemiddelde burger geweld afkeurt.

Men staat ook positief ten opzichte van het zelf actief bestrijden van geweldsdelicten. Wat de participatie in de weg kan staan, is het feit dat men echter niet weet hoe en wanneer te handelen. Ook angst om zelf bij een geweldsincident betrokken te raken, speelt hierin een rol. De overheid heeft om die reden instrumenten ontwikkeld, waarmee burgers een zeker handelingsperspectief in dergelijke situaties wordt geboden. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van een massamediale campagne die in 2001 en 2002 succesvol heeft gelopen.

De nieuwe landelijke campagne moet mensen een extra steun in de rug geven om als ze worden geconfronteerd met geweld op staat in actie te komen, om daarmee ook het geweld te stoppen. Zonder uiteraard zichzelf in gevaar te brengen. De campagne van dit jaar is uitgebreid met de tip: mobiliseer de omstanders. De tips luiden daarmee:
* bel 1-1-2

* mobiliseer de omstanders

* onthoud de kenmerken van de dader

* laat het slachtoffer niet alleen.

In de tv-spot luidt de tekst: Wat doe je als je ineens toeschouwer bent van geweld op straat? Schat de situatie in. Zijn er meer mensen op straat? Vraag of ze willen helpen. Met deze boodschap wil de overheid aangeven dat je samen sterker staat en daarmee de dader kan afleiden en afschrikken. Met als doel het geweld te stoppen. Ook kan, als de situatie hier aanleiding toe geeft, de dader worden aangehouden, mits hiervoor uiteraard geen buitenproportioneel geweld wordt gebruikt. Er moet immers voorkomen worden dat het geweldsincident leidt tot een nieuw geweldsincident.

De campagne Weet wat je te doen staat, als het om geweld gaat loopt tot en met eind augustus en bestaat uit TV- en radiospotjes, posters, freecards, een website (www.postbus51.nl) en een lespakket voor het voortgezet onderwijs. De campagne maakt onderdeel uit van de ´koepelcampagne´ van BZK en Justitie met de titel Nederland Veilig.