Gemeente Rotterdam

Nr. 97
20 juli 2004

Rotterdamse burgers en bedrijven profiteren van harmonisatie Concernbreed ICT-beleid voor gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat één ICT-beleid invoeren voor het hele concern van ruim zestig diensten, deelgemeenten en andere organisatieonderdelen. Burgers en ondernemers zullen in de toekomst de positieve gevolgen daarvan ondervinden. De dienstverlening van de gemeente wordt beter, de bedrijfsvoering efficiënter en fraude kan doelmatiger worden aangepakt. Zo zullen negen basisregistraties worden ontwikkeld, waardoor bedrijven en burgers nog maar één keer hun gegevens hoeven te leveren aan de gemeente. Verder zullen Rotterdammers in de toekomst zelf kunnen kiezen via welke elektronische kanalen zij met de gemeente willen communiceren en welke gemeentelijke producten en diensten zij willen afnemen. De voortgang van de behandeling van vragen kan direct worden verstrekt.

Een en ander is te lezen in het de concernbrede ICT-beleidsvisie, waarmee het college van burgemeester en wethouders akkoord is gegaan. De harmonisatie van het ICT-beleid komt tot uiting in het motto 'We doen het als één concern, tenzij.'. Dit motto is in veertien grondslagen vertaald, waarin de doelstellingen van de gemeente worden gekoppeld aan toepassingen van ICT. Doelstelling is niet alleen het verbeteren van de dienstverlening en efficiency in de bedrijfsvoering, maar ook het op uniforme wijze verantwoording afleggen over de organisatiedoelstellingen, het meetbaar en afrekenbaar maken van ICT-ontwikkelingen en samenhang en regie aanbrengen in de ICT-functie.

Nieuwe ontwikkelingen worden gestimuleerd doordat specialisten van verschillende diensten een deel van hun tijd in één concernbrede research and development-pool zullen werken aan ICT-innovaties. Voor de gemeente heeft dit het voordeel dat specialistische kennis binnen het concern wordt aangewend.

Voor een efficiënte bedrijfsvoering zal de gemeente veel systemen standaardiseren. Zo wordt er een HRM-systeem (personeelsadministratie) en een financieel systeem aangeschaft. De gezamenlijke ICT-kosten van de verschillende gemeentelijke diensten zullen op deze onderdelen dalen en de gegevens zullen onderling gemakkelijker uitwisselbaar worden.

De ICT-beleidsvisie zal de komende tijd verder worden uitgewerkt.

Noot voor de redactie/