Gemeente Zwolle

Broerenkloostercomplex direct na 1465 ommuurd

Archeologisch onderzoek wijst uit dat het Broerenklooster vlak na de stichtingsdatum van 1465 in zijn geheel ommuurd is. Dit is ook te zien op de stadsplattegrond van Zwolle uit 1581 van Braun en Hogenberg. Aan de westzijde lag het ommuurde kerkhof en aan de oostzijde een terrein waarop ook het proveniershuis stond.

Het Broerenklooster was aanvankelijk buiten de stadsmuren gebouwd. Maar al snel besloot het stadsbestuur om het complete Eiland van 'de Smeden' bij de Diezerpoort tot aan het Rode Torenplein bij de stad te trekken en gelijk te ommuren. Zo kwam het klooster uiteindelijk binnen de stad te liggen.

Broerenkerkplein
Het inmiddels ingerichte Broerenkerkplein ligt op de plek van het kerkhof. Vele begravingen liggen nog intact onder de grond. Dit gedeelte is in 2003 opgegraven, maar de plek waar het proveniershuis lag, was al in 1999 onderzocht. In het proveniershuis verbleven gasten van het klooster. Uit de beerkelder onder het toilet van het proveniershuis zijn veel pispotten te voorschijn gekomen.

Opgravingen
Bij de opgraving van 2003 is het grootste deel van de kloosterommuring opgegraven en ingemeten. De archeologen hebben de begravingen zoveel mogelijk ongemoeid gelaten. Op het Broerenkerkplein heeft men aan de Vosjessteeg een stuk van het kloosterterrein bebouwd met woonhuizen. Dit gebeurde in de 16de eeuw. Aan de Stadsmuurzijde was de Librije ingericht als synagoge. In de 18de eeuw waren aan deze kant ook al enkele kleine huisjes gebouwd.

Rapport
De opgravingen hebben een goed beeld opgeleverd van de inrichting van dit deel van het Eiland. Het rapport is te koop via www.halos.nl.


---