Gemeente Zwolle

Grote Markt 3-5 al in de 11e eeuw bebouwd

Bij de restauratie van de panden Grote Markt 3-5 heeft de firma Van Beek de archeologische dienst van Zwolle in de gelegenheid gesteld om een kleine opgraving te verrichten. De oudste sporen gaan terug tot in de 11de eeuw. Van één paal is een monster genomen voor dendrochronologisch onderzoek. Deze paal was afkomstig van een boom die in 1033-1034 was gekapt.

Het is niet zeker of deze paal behoorde tot een erfscheiding of onderdeel uitmaakte van een steiger naar de Grote Aa. Maar duidelijk is, dat dit deel bebouwd was in de eerste helft van de 11de eeuw. Het eerder uitgevoerde archeologisch onderzoek aan de Melkmarkt onder het Stedelijk Museum had ook al aangetoond dat hier in de eerste helft van de 11de eeuw een haven lag.

Perceelsindeling
Na de stadsbrand van 1324 is de perceelsindeling tot stand gekomen zoals die nu nog te zien is. De oudste huizen waren echter ondiep. Op de achtererven zijn o.a. een beerput en een tonput opgegraven waar weggegooide huisraad uit te voorschijn kwam. Deze huisraad dateerde uit de eerste helft van de 16de eeuw. Daarna heeft men de achterterreinen volgebouwd. Opmerkelijk waren de vele leersnippers die te voorschijn kwamen. Daaruit kunnen we afleiden dat hier een leerbewerker gewoond heeft, mogelijk een schoenmaker. De rest van de vondsten zullen te zijner tijd in een vitrine in de nieuwe winkels van Van Beek te zien zijn.


---