Politiebond ACP

Kabinet schrapt subsidie diversiteit

De ministers Remkes en De Graaf (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat zij de subsidies voor diversiteit in de sector politie afschaffen. Het gaat daarbij om subsidie waarmee projecten worden ondersteund voor onder meer jongeren, leeftijdsbewust ouderenbeleid, maar bijvoorbeeld ook voor de dagelijkse omgangsvormen tussen de verschillende collega´s.

Het intrekken van de subsidie maakt deel uit van de bezuinigingen van het kabinet. Eerder dit jaar besloot Binnenlandse Zaken het totale bedrag aan subsidies voor dit jaar met 5 procent te korten. De twee ministers hebben gekeken welke subsidies nog passen bij de huidige prioriteiten van het ministerie en of de administratieve lasten niet onevenredig groot zijn.

De Politievakorganisatie ACP heeft zich altijd voor diversiteit sterk gemaakt en betreurt daarom het besluit van de ministers. Wij gaan echter het gesprek met ze aan om te vernemen op welke manier zij het diversiteitbeleid de komende jaren in de korpsen denken vorm te geven. Het mag niet zo zijn dat dit beleid stil komt te liggen. Het jaarlijkse gesprek met de korpsleiding lijkt ons een goed moment om diversiteit op de regionale kaart te zetten. Dat de subsidie wordt gestopt is één ding, het diversiteitbeleid op zichzelf moet volgens de ACP wel verder worden ontwikkeld. Dat onderwerp mag door het ontbreken van de subsidiering niet van de agenda verdwijnen.