Provincie Noord-Brabant

Persbericht                                       
                                                  

Plannen voor ruimtelijke ontwikkelingen in Zuidoost-Brabant ter inzage

Welke plaats krijgen wonen, werken en recreëren het komende decennium in Zuidoost-Brabant? De provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband (SRE) hebben gezamenlijk de ontwikkelingen tot 2015, met een doorkijk naar 2020, op papier gezet. Burgers en organisaties kunnen schriftelijk reageren op de plannen, die vanaf 20 juli ter inzage liggen.

Het ontwerp Uitwerkingsplan Zuidoost-Brabant/ontwerp Regionaal Structuurplan is het resultaat van samenwerking tussen het SRE en de provincie Noord-Brabant, die hierover sinds de zomer van 2002 in gesprek zijn. Deze samenwerking is gericht op het opstellen van identieke plannen voor de provincie (Uitwerkingsplan) en het SRE (Regionaal Structuurplan). De voorstellen zijn besproken met de 21 gemeenten van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, maatschappelijke groeperingen en het ministerie van VROM. De voornemens in het provinciale streekplan 2002 voor deze Brabantse regio worden zo in concrete plannen omgezet. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan de kwaliteit van wonen, economische bedrijvigheid en natuur en landschap.

Het ontwerp Uitwerkingsplan/ ontwerp Regionaal Structuurplan is een ruimtelijk plan op regionaal schaalniveau en vormt een kader voor ruimtelijke ontwikkelingen in de stedelijke en landelijke regio's in Zuidoost-Brabant. De plankaart geeft een beeld van een duurzame ruimtelijke structuur en locaties voor wonen en werken tot 2015.

Het ontwerp Uitwerkingsplan/ ontwerp Regionaal Structuurplan beoogt de ambities waar te maken die de regio voor ogen heeft. Daarbij gaat het onder meer om de positie als economisch kerngebied en de verdere ontwikkeling van het Brainport. De ontwikkeling van de A2-zone is het speerpunt wat eveneens in een regionaal project is uitgewerkt.
Ook willen de provincie Noord-Brabant en het SRE in deze regio de belevingswaarde van het landelijke gebied, behouden en waar nodig versterken. In de stedelijke regio is daarbij prioriteit gegeven aan regionale plannen voor de A2-zone en het middengebied tussen Eindhoven en Helmond en een landschappelijke verbinding met het Groene Woud. Tot slot is in het plan een programma opgenomen om de verstedelingsproblematiek van Eindhoven samen met de randgemeenten op te lossen.

Het dagelijks bestuur van het SRE heeft het ontwerp Regionaal Structuurplan regio Eindhoven op 28 juni j.l. vastgesteld. Het Regionaal Structuurplan van het SRE ligt van 20 juli tot en met 16 augustus ter inzage in de gemeentehuizen, alsmede op het SRE-kantoor in Eindhoven, Keizer Karel V singel 8 en in het provinciehuis. Zienswijzen kunnen nog tot 27 september worden ingezonden.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp Uitwerkingsplan op 13 juli j.l. vastgesteld. Het ligt samen met de bijbehorende plankaart van 20 juli tot en met 13 september ter inzage in de bibliotheek van het provinciehuis, Brabantlaan 1, 's-Hertogenbosch, in de gemeentehuizen en de plaatselijke bibliotheken in Zuidoost-Brabant. Met deze termijn van acht weken is nadrukkelijk rekening gehouden met de zomervakantie.
Inhoudelijk gaat het om hetzelfde plan. Vanwege de gescheiden verantwoordelijkheden is echter gekozen voor twee aparte procedures.