Gevangenisstraf voor echtpaar uit Zelhem wegens doodslag
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 20-07-2004

De 45-jarige man H.W.B en zijn 44-jarige echtgenote J.M.F.C. v. E. zijn door de rechtbank Zutphen beiden veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, wegens doodslag op 11 januari 2004 te Doetinchem op de vader van de zoon, die samenwoont met de dochter van het echtpaar.

Het echtpaar was in de nacht van 11 januari naar de woning van hun dochter en haar vriend gegaan. De verdachten, die het niet eens zijn met de relatie tussen hun dochter en haar vriend, wilden de vriend spreken over opmerkingen van hem.
De man forceerde de voordeur van de woning en beide verdachten drongen de woning binnen. De vrouw had een buigveer bij zich.

De rechtbank acht bewezen, dat het slachtoffer onder andere met de buigveer is geslagen, is getrapt, en van de trap is geduwd. Ondanks het feit dat het slachtoffer leed aan een ernstige hartziekte, houdt de rechtbank de verdachten verantwoordelijk voor het overlijden van het slachtoffer. Het gewelddadige optreden van de verdachten heeft hevige emoties bij het slachtoffer veroorzaakt. De verdachten zijn daarvoor strafrechtelijk aansprakelijk. De rechtbank vindt tevens dat beide verdachten opzettelijk handelen kan worden verweten. Met hun agressieve handelen, waaronder het van de trap duwen van het slachtoffer, hebben de verdachten het risico genomen dat het slachtoffer het niet zou overleven.

De officier van justitie had vier jaar gevangenisstraf tegen beide verdachten geëist. Bij deze eis was rekening gehouden met de slechte medische toestand van het slachtoffer en het feit, dat man de afgelopen 11 jaar niet met justitie in aanraking was geweest. De vrouw had niet eerder een justitieel contact. De rechtbank vindt ook dat bij zo'n feit een dergelijke gevangenisstraf past.

Bij het opleggen van de lagere straf heeft de rechtbank echter verder nog rekening gehouden met het feit, dat twee nog thuis wonende kinderen van het echtpaar zwaar zouden worden getroffen door een zeer langdurige afwezigheid van beide ouders door hun verblijf in de gevangenis. Verder hebben beide verdachten diepe spijt en acht de rechtbank de kans op herhaling zeer gering. De voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar heeft de rechtbank opgelegd om te benadrukken dat normaal gesproken bij een doodslag een langere gevangenisstraf hoort.

Het echtpaar is verder veroordeeld tot het vergoeden van de begrafeniskosten.

Vanaf 13 april had de rechtbank de gevangenhouding van de verdachten geschorst. Bij de uitspraak van vandaag is de schorsing opgeheven, hetgeen betekent dat verdachten weer in voorarrest worden genomen.

Voor de uitspraak van de medeverdachte zie: 'AQ3716'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ3672

Zie het origineel