Gemeente Zwolle

Zwolse pijpen favoriet op Werkeren

Van de vele honderden kleipijpen die bij de opgraving van de havezate Werkeren zijn gevonden, is ongeveer een kwart van Zwolse makelij. De meeste pijpen dateren uit de periode 1720-1740, toen de havezate intensief bewoond is. Uit deze periode dateren ook de vele tuinornamenten en bijvoorbeeld de Spa waterflessen.

De meest bekende pijpenmakersfamilies die op het Eiland in Zwolle woonden zijn Baltus Kroon en de familie Van der Veen. Kroon merkte zijn pijpen met een K in reliëf. De Van der Veens beeldden veelal een visser af op de linkerzijde van de pijp en drie gekroonde vissen op de rechterzijde.

Speciale potten
Gewoonlijk brachten de pijpenmakers hun nog ongebakken pijpen in speciale potten naar de pottenbakker. Daar werden ze in de oven gebakken. In zo'n pot gingen wel 500 pijpen. De familie Van der Veen heeft een tijd lang een eigen oven gehad met speciale toestemming van het stadsbestuur. Deze familie domineerde de Zwolse pijpenproductie.

Stedelijk Museum Zwolle
Al deze vondsten zullen in december 2005 te zien zijn in het Stedelijk Museum te Zwolle. De archeologen hopen dan het complete archeologische onderzoek van de havezate Werkeren af te hebben. Het rapport over de kleipijpen is te koop via www.halos.nl.


---