Gemeente Zwolle

Tweeduizend jaar oud moerasbos verdronken door natuurramp

De archeologische dienst van Zwolle heeft in 2000 een moerasbos opgegraven in de nieuw te bouwen wijk Zwolle-Stadshagen. Onderzoekers van Alterra, Biax en Ring hebben honderden monsters van hout, pollen en zaden onderzocht. Hun eindrapport is gereed.

Dankzij dit interdisciplinaire onderzoek vanuit de archeologie, micromorfologie (bodemkunde), palynologie (zaden- en pollenonderzoek), houtanatomie en dendrochronologie (jaarring onderzoek bomen) is duidelijk geworden wat voor soort bos er gestaan heeft en in wat voor periode.

Eiken
De vroegst bewaard gebleven eiken in dit bos ontkiemden ongeveer rond 150 vóór Christus. Vanaf ongeveer 50 vóór Christus stond er een dicht type moerasbos van essen, elzen en eiken. Het was een bijzonder type elzenbroekbos dat onder bijzondere omstandigheden groeide. De eiken en essen groeiden dan ook traag en kenden perioden van normale en beperkte groei.

Overstromingen
Een grote verandering trad op rond 300 na Christus. Door het ontstaan van een nieuwe natuurlijke waterloop vonden er regelmatig langdurige winter- en lente overstromingen plaats. Het moerasbos verdronk in een zoetwatermeer vlak na 530 na Christus. Alle veranderingen die in de groei van het bos optraden kwamen overeen met die van andere bossen die in NW Europa onderzocht zijn. Dat betekent dat de veranderingen toegeschreven kunnen worden aan grootschalige klimaatsveranderingen.

Zoetwatermeer
Het tijdelijke zoetwatermeer dat vlak na 530 na Christus ontstond, lag aan de randen van de binnendelta van de Vecht. Deze enorme watertoename moet volgens de onderzoekers het gevolg geweest zijn van een zeer ingrijpende klimaatsverandering over een enorm groot gebied. De onderzoekers denken daarbij aan een meteorietinslag of een vulkaanuitbarsting met grote asregens. De gevolgen moeten decennia lang merkbaar geweest zijn.

Mastenbroekerpolder
Het meer zette gedurende de volgende eeuwen een dik pak vruchtbare klei boven op het verdronken moerasbos af. De Mastenbroekerpolder was geboren. Al na 1000 na Christus ontdekte men de vruchtbare waarde van dit gebied en begon men met de afwatering. In de 14de eeuw zijn er zelfs regionale oorlogen gevoerd over de verdeling van de Mastenbroekerpolder. Zo vruchtbaar was het gebied. Over een zeer klein gedeelte, bij Zwolle, wordt nu de nieuwbouwwijk Stadshagen gebouwd.
Het rapport 'Verleden bossen' is te koop via www.halos.nl.


---