Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
20 juli 2004
VROM-Inspectie onderschept illegale afvaltransporten

De VROM-Inspectie heeft in Venlo een internationale transportcontrole gehouden. 48 vrachtwagens uit Nederland en België, onderweg naar Duitsland zijn gecontroleerd op bouw- en sloopafval en bedrijfsafval. Bij de controle zijn diverse overtredingen geconstateerd. Bij deze internationale transportcontrole heeft de VROM-Inspectie nauw samengewerkt met de Douane, de regiopolitie Limburg en de Vlaamse en Duitse milieu-inspecties.

Overtredingen
Bij de controle zijn 48 vrachtauto's met afval uit Nederland en België richting Duitsland gecontroleerd. Tien van de vrachtauto's vervoerden bouw- en sloopafval en bedrijfsafval. Bij een deel van deze vrachten is de lading gelost om de samenstelling te kunnen beoordelen. Bij twee van de transporten bleek de samenstelling niet overeen te komen met de afgegeven vergunning. Eén daarvan is retour gezonden naar de Belgische afzender. Een ander transport bleek van de vergunde route te zijn afgeweken. Tegen de overtreders is proces-verbaal opgemaakt.

Ontlopen
Tijdens de actie zijn ook enkele transporten naar de eindbestemming in Duitsland gevolgd. De Duitse autoriteiten hebben de vrachtauto's hier wederom gecontroleerd. Dit om te onderzoeken of de vrachtauto's daadwerkelijk naar de juiste verwerkers gingen. Eveneens is onderzocht of de verwerking overeen kwam met de verstrekte vergunningen. Deze transporten bleken in orde. Wel heeft de politie geconstateerd dat een aantal andere vrachtauto's zich verdekt had opgesteld om de controle te ontlopen. Deze vrachten worden door de VROM-Inspectie verder onderzocht.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18217 )