Wereld Natuur Fonds Nederland

Wereld Natuur Fonds bezorgd over lot walvissen

Deze week vindt in het Italiaanse Sorrento de jaarlijkse walvisconferentie plaats waar 55 landen aan deelnemen. Belangrijk onderwerp dit jaar is het mogelijk opheffen van het verbod op de walvisvangst.

De walvis was gedurende een groot deel van de vorige eeuw vogelvrij. Afspraken over de vangst bestonden er niet. De dieren werden bij tienduizenden per jaar gevangen. Vele walvissensoorten stonden rond 1970 aan de rand van de afgrond. De blauwe vinvis bijvoorbeeld, het grootste zoogdier dat ooit op aarde heeft geleefd, is in de vorige eeuw bijna van de aardbodem geveegd. In totaal zijn er van deze diersoort ruim 360000 exemplaren gedood.

De internationale gemeenschap zag rond 1980 de ernst van de situatie in. Er werden afspraken gemaakt om de vangst in te dammen. Met uitzondering van de vangst voor wetenschappelijke doeleinden was het niet meer toegestaan walvissen te vangen. Dit zogenoemde moratorium bestaat tot op de dag van vandaag. Langzaam maar zeker is de druk op het verbod toegenomen. Vooral vanuit landen die brood zien in de commerciële walvisvangst. Onder het mom van bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek houden zij zich nu al niet aan het verbod en vangen jaarlijks ruim 1200 walvissen. Onder aanvoering van Japan proberen zij bovendien internationale steun te verwerven om het verbod op de walvisvangst op te heffen.

Sommige landen, waaronder de Nederlandse overheid, denken nu de walvissen beter te kunnen beschermen door het huidige verbod op te heffen. Een beperkte hervatting van de jacht gebonden aan maximale aantallen en een verbod op de vangst van de meest bedreigde soorten, zou volgens hen in het voordeel van de walvissen kunnen zijn.

Het Wereld Natuur Fonds vindt dit voorbarig. Opheffen van het verbod is wat ons betreft onaanvaardbaar zolang er geen transparant en controleerbaar systeem is dat gebaseerd is op het voorzorgsprincipe en de toekomst van walvissen veilig stelt. Samen met grote bedreigingen als bijvangst en vervuiling is hervatting van ongecontroleerde jacht een te groot risico voor het voorbestaan van deze dieren.

WWF dringt er op aan om samen met alle IWC landen te zorgen dat alle bedreigingen voor het voortbestaan van walvissen worden meegenomen in de discussies over de toekomst van de walvisvangst.