Ingezonden persbericht


Persbericht

Aviodrome vraagt hulp van publiek voor 'reuzenklus':

Grootste bouwpakket ter wereld moet naar Lelystad

Luchthaven Lelystad, 19 juli 2003 - Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome gaat het grootste bouwpakket ter wereld naar de Luchthaven Lelystad halen. Tenminste, áls het publieks-luchtvaartpark voldoende geld bijeen krijgt om dit 'reuzentransport' te kunnen betalen. Het spectaculaire bouwpakket is een 70 meter lange Boeing 747 Jumbojet; de laatste Boeing 747 'Classic' van de KLM.

Als de fondsenwerving goed verloopt, moet de Boeing 747 'Classic' komend najaar per boot en over de weg vervoerd worden van Schiphol naar de Luchthaven Lelystad. Dit 'supertransport' zal over het water door Amsterdam, via het IJ en de Randmeren rond Flevoland, naar Harderwijk verscheept worden. Daarna zal het grootste passagiersvliegtuig dat ooit is gebouwd over de weg van Harderwijk naar de Luchthaven Lelystad worden getransporteerd. De romp, van 70 meter lengte, zal in één deel worden vervoerd. De vleugels en de 10 meter lange staartdelen worden apart vervoerd.

Al E 134.000,- ontvangen
Om de laatste Boeing 747 'Classic'-Jumbojet voor het nageslacht te bewaren, moet er nogal wat gebeuren. Het vliegtuig moet achtereenvolgens op Schiphol worden geconserveerd, gedemonteerd, getransporteerd, in Lelystad weer worden gemonteerd, vervolgens worden tentoongesteld en bij de Aviodrome voor het publiek toegankelijk worden gemaakt op een speciaal aangelegd zwaar platform. Hiervoor is in totaal bijna E 600.000,- nodig. Om dit bedrag bijeen te krijgen, is het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome de fondsenwervingactie 'Jumbo's Touchdown' gestart, die al binnen een maand E 134.000,- heeft opgebracht. Dit bedrag is vrijwel uitsluitend afkomstig van particulieren.

Jumbo's Touchdown
De Aviodrome doet een beroep op iedereen die het belang van de Jumbo voor onze culturele erfenis inziet: voor het behoud is bijna E 600.000,- nodig, waarvoor de publieksactie 'Jumbo's Touchdown' is georganiseerd. Alle particuliere donateurs doen (vanaf E 25,-) mee aan een fantastische prijsvraag, met als hoofdprijs een vlucht naar de Boeing-fabriek in Seattle. Donateurs krijgen (vanaf E 50,-) ook een bijzonder bedankje: een speciaal voor de actie gemaakt bureaumodel van de Boeing 747 PH-BUK t.w.v. E 20,-, of (vanaf een donatie van E100,-) een grote bouwplaat van de Jumbo PH-BUK, die eveneens speciaal voor deze actie is ontworpen. Donateurs van E 1000,- of meer ontvangen als dank een groot massief houten bureaumodel van een KLM Jumbo-Classic, t.w.v. zo'n E 200,-. Wilt u helpen? Stort uw donatie, o.v.v. uw naam en adres, dan op rekening 30 25 63 490 t.n.v. Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Lelystad. Meer informatie over de actie 'Jumbo's Touchdown' is te vinden op www.aviodrome.nl of te krijgen via 0900-aviodrome (0900- 2846376; 25 ct.p.min.).

Noot voor de pers,