Gemeente Heerlen

20 juli 2004

Klimaatbeleidsplan 2004-2010

Van oude naar nieuwe Energie

Het college heeft ingestemd met het Klimaatbeleidsplan 2004-2010. De intentie van Heerlen is om met het klimaatbeleid twee kanten uit te werken die elkaar versterken. Enerzijds wil de gemeente haar verantwoordelijkheid nemen binnen de klimaatveranderingproblematiek. Anderzijds wil de gemeente, mede hierdoor werken aan de identiteit van de stad. Energie is voor Heerlen een brug van het verleden naar de toekomst. Gevoelsmatig is het mijnverleden van de stad niet afgesloten bij de burgers van Heerlen. Dit gevoel werkt positief bij het uitdragen van de boodschap over energie en het realiseren van projecten op energiegebied. Het meest spraakmakende voorbeeld hiervan is het mijnwaterproject dat een energietransitie bewerkstelligt in de stad.

Het beleid op het vlak van het klimaat was binnen de gemeente Heerlen versnipperd in verschillende plannen neergelegd. In het klimaatbeleidsplan 2004-2010 zijn alle initiatieven op het vlak van klimaat gebundeld en verankerd in de organisatie. Het maatschappelijk resultaat dat wordt bewerkstelligd met het klimaatbeleid is de reductie van CO2. Dit kan op twee manieren. Enerzijds door besparing van energie en anderzijds door door meer inzet van duurzame energie. Beide zaken lopen door de projecten van het klimaatbeleid heen.

Klimaatbeleid verdeeld in thema's en projecten
De uitwerking van het klimaatbeleid Heerlen is gebeurd binnen de kaders die Novem heeft opgesteld in opdracht van het Ministerie van VROM. Dit klimaatprogramma ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid.

Het klimaatbeleid is themagericht opgezet. In totaal zijn er 8 thema's waar 56 projecten onder zijn gebracht:


1. Klimaat in beleid;
Dit thema is als verankering van belang. Het is een houvast om zorg te dragen dat het klimaatbeleid gedragen wordt. Projecten zijn o.a.: integratie van klimaatbeleid in leefomgevingsplannen, een klimaattoets in ruimtelijke plannen en een workshop integratie klimaatbeleid


2.Gemeentelijke gebouwen en voorzieningen;
Binnen dit thema vallen alle gebouwen en inrichtingen van de gemeente zelf. Binnen het thema gemeentelijke gebouwen en installaties zijn o.a. de volgende projecten opgenomen: bedrijfsenergieplannen van gemeentelijke gebouwen, energie op scholen, energie in IBOR (integraal beheerplan Openbare Ruimte) en beleidsplan openbare verlichting en een voorbeeldproject duurzaam bouwen.


3. Bedrijven en utiliteitsbouw;
De meeste bedrijventerreinen in Heerlen zijn bezig met duurzaam ondernemen. Hier kan binnen de gemeentegrenzen de meeste CO2-besparing kan worden bereikt. Projecten zijn o.a. energie in milieuvergunningen, haalbaarheidsstudie energie efficiency detailhandel (centrum), projectplan energiemanagement als onderdeel vanparkmanagement, een handboek voor bedrijven met informatie over energiezuinige installaties en voorzieningen en een voorbeeldproject met IFD-bouw


4. Agrarische sector;
Binnen het grondgebied van de gemeente Heerlen zijn er maar enkele agrarische bedrijven. Binnen dit thema is één project opgevoerd over bosaanplant Imstenrade.


5. Verkeer en vervoer;
In dit thema zijn een aantal projecten geformuleerd die betrekking hebben op het eigen wagenpark en fietsenplan en het in kaart brengen van milieuknelpunten in het verkeer. Projecten zijn o.a.:aankoop Boscertificaten, anders rijden voor bewoners, fietsplan Heerlen, milieuefficiency scan wagenpark gemeente Heerlen en het opstellen van een verkeersmilieukaart


6. Duurzame energie;
Heerlen wil eerst het potentieel van duurzame energie in kaart brengen en vervolgens een aantal projecten binnen dit thema uitvoeren. Projecten die worden genoemd zijn o.a. Communicatieplan windenergie, Integrale subsidieregeling voor de toepassing van Duurzame energie, ontwikkelingsplan kleine windturbines, energietransitie met behulp van mijnwater en een zonneenergie privéregeling


7. Internationaal;
De gemeente Heerlen is lid van euro-cities en energiecites en de klimaatveranderingsproblematiek kent een mondiaal karakter. De projecten binnen dit thema zijn o.a. : Minewater, Avantis, Herstructurering in een wijk met lage inkomens/'Fuel poverty' en Europese kennisnetwerken


8. Woningbouw:
De projecten die binnen het thema woningbouw worden gerealiseerd hebben betrekking op planontwikkeling, begeleiding tijdens de uitvoering en communicatie in de fase na de realisatie. Projecten zijn bijvoorbeeld: communciatietraject Lage Temperatuur Verwarming (LTV), cursus voor bewoners van huizen met een duurzame energievoorziening, realisatie van een demowoning, energievisie vast onderdeel van planontwikkeling, opstellen gids voor duurzaam bouwen, wonen en leven en prestatieafspraken energie en dubo met woningcorporaties.

Binnen deze thema's zijn een drietal ambitieniveau's benoemd. De ambitieniveaus zijn achtereenvolgens het actieve niveau, het voorlopende niveau en het innovatieve niveau.

Aan de opzet van het Heerlens klimaatbeleidsplan ligt een nul-scan ten grondslag die uitgevoerd is door Novem in 2002. Met behulp van de nul-scan wordt inzicht verkregen in de stap voorwaarts die kan worden gezet. Op basis van de resultaten van deze scan blijkt dat Heerlen het actieve niveau bij het merendeel van de thema's al heeft bereikt. Er zijn een aantal initiatieven onder het thema woningbouw en bedrijven die onder het voorlopende niveau kunnen worden ondergebracht

Nieuw klimaatbeleid op basis van BANS-klimaatconvenant VROM

Het klimaatbeleid is opgezet als projectenbeleid. Dit is op basis van het door het Rijk opgestelde BANS (Bestuurs Akkoord Nieuwe Stijl) klimaatconvenant. Dit convenant is opgesteld naar aanleiding van de afspraken tijdens de klimaatconferentie in Kyoto. Het doel van het BANS-klimaatconvenant is niet het opstellen van beleid maar het uitvoeren van projecten. Het ministerie van VROM evalueert het klimaatbeleid van de gemeenten aan de hand van de resultaten van deze projecten.

Subsidie VROM

Het klimaatbeleidsplan van de gemeente Heerlen loopt tot 2010, maar de termijn waarvoor subsidie verkregen kan worden is tot en met 2008. VROM heeft de gemeenten de keus gelaten of zij in aanmerking wilden komen voor een basissubsidiepakket of een pluspakket. Voor dit laatste moet er meer spreiding in de ambitieniveau's van de projecten zijn. Bij de formulering van de projecten vanaf januari 2004 is gebleken dat in Heerlen het pluspakket van toepassing is. In totaal zijn er 56 projecten waarvan er voor 45 subsidie kan worden verkregen. De cofinanciering van deze subsidie worden gevormd door de eigen uren van de mensen bij de diverse betrokken afdelingen. De gemeente Heerlen kan maximaal E 236.014,-- subsidie aanvragen.

GEMEENTE HEERLEN
Communicatie
Reina Cobussen
(045) 56 04 853
r.cobussen@heerlen.nl

-----------------------
p e r s

p e r s

p e r ???s


---- --