Ingezonden persbericht


Regen, blaren en onderkoeling bij Vierdaagse

Rode Kruis behandelt slachtoffers

Gestage regen en doorweekte kleding eisten hun tol op de eerste marsdag. Rode-Kruisvrijwilligers hadden vanaf 11.00 uur hun handen vol. Natte sokken zorgden voor een grote toeloop naar de blarenpoli´s. Doorweekte kleding veroorzaakte onderkoeling. Tot 15.00 uur werden 406 wandelaars behandeld voor blaren en 115 voor andere EHBO-behandelingen, onder wie 13 mensen voor onderkoeling.

De bezemwagen controleerde het parcours verschillende keren op deelnemers die de moed hadden opgegeven. Er waren op een vroeg tijdstip al afvallers.

Convenant gesloten
De samenwerking tussen de Stichting DE4DAAGSE en het Nederlandse Rode Kruis is dinsdag 20 juli officieel vastgelegd. Marc Hofstra, adjunct-directeur van het Nederlandse Rode Kruis en Wim Jansen, voorzitter van de Stichting DE4DAAGSE, ondertekenden hiervoor een convenant. Marc Hofstra: 'Ik ben blij met deze overeenkomst. Het geeft invulling aan het feit dat beide organisaties voor langere tijd de samenwerking willen voortzetten. Het gaat over eerste hulp en medische hulp op huisartsenniveau. Dit convenant past in de voortgaande professionalisering van het Nederlandse Rode Kruis´. Het convenant is afgesloten voor 5 jaar, met stilzwijgende verlenging.

Het Nederlandse Rode Kruis staat inmiddels 58 jaar paraat tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar zijn ruim 340 vrijwilligers ingekwartierd in de Schouwburg. Zij verlenen eerste hulp aan de 45.000 wandelaars, bij de start- en finishplaats in de centrale hulpverlenerstent en op de rustplaatsen langs de route. Verder rijden er twee mobiele EHBO-posten langs het parcours, hulpambulances bemand met verpleegkundigen van het Nederlandse Rode Kruis. Een bezemwagen 'veegt' de route op zoek naar deelnemers die de tocht vroegtijdig moeten beëindigen.