Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VD. 2004/2259
datum
19-07-2004

onderwerp
Maatregelen tegen vogelpest
TRC 2004/3608

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen gesteld door het lid Ormel (CDA) over maatregelen tegen de uitbraken van Aviaire Influenza in Azië.

datum
19-07-2004

kenmerk
VD. 2004/2259

bijlage

1.
Hebt u kennisgenomen van de terugkeer van Aviaire Influenza in Thailand en China? Kunt u een overzicht geven van de meest recente uitbraken in Azië?

In Thailand zijn in meerdere provincies besmettingen met het Aviaire Influenzavirus (H5) bevestigd. In totaal zijn in de afgelopen weken (tot en met 19 juli) 28 uitbraken gemeld.
In Vietnam zijn de afgelopen weken 2 uitbraken van Aviaire Influenza bevestigd (H5) en in China is een geval van H5N1 bevestigd.

2.
Klopt het bericht dat de Thaise autoriteiten wederom pas na 14 dagen melding hebben gedaan van de hernieuwde uitbraak? Zo ja, kunt u het belang van een directe melding van aangifteplichtige dierziekten overbrengen aan de Thaise autoriteiten?

De internationale organisaties zoals de FAO, WHO en de OIE hebben verklaard dat de betrokken autoriteiten meteen adequaat hebben gereageerd op de nieuwe uitbraken en deze ook snel officieel gemeld hebben.

3.
Acht u de risico's op insleep van Aviaire Influenza sinds uw brief van 4 mei jl. (Kamerstuk 28 807, nr. 77), waarin u stelt dat de situatie in Azië rustig is, veranderd? Zo ja, welke conclusies trekt u daar uit?

De recente uitbraken van Aviaire Influenza zijn waarschijnlijk een vervolg op de uitbraken van eerder dit jaar en komen niet geheel onverwacht. De recente uitbraken worden ook geconstateerd omdat er betere monitoring plaatsvindt in de betrokken landen. De uitbraken worden nu sneller ontdekt en er wordt adequater gereageerd door de autoriteiten dan dat in het begin van dit jaar het geval was. Ik blijf de situatie in Azië zeer nauwlettend volgen.

4.
Overweegt u weer desinfecterende matten op Schiphol te plaatsen? Zo neen, waarom niet? Is het plaatsen van deze matten zinvol als het virus ook via bagage en andere infectieroutes versleept kan worden?

Het plaatsen van de desinfecterende matten op Schiphol is een uitzonderlijke maatregel voor een uitzonderlijke situatie. In het begin van dit jaar deed zich zo'n uitzonderlijke situatie voor toen in tien landen een zeer ernstige vorm van Aviaire Influenza uitbrak, terwijl de betrokken landen daar helemaal niet op waren voorbereid. Naast maatregelen welke de kans op de meest risicovolle insleep van het virus verkleinden, zoals het verbod op import van levende vogels, zijn toen extra maatregelen genomen.
De desinfecterende matten op Schiphol hadden als functie de kans op de directe insleep via besmette mest aan het schoeisel van de reizigers te minimaliseren.
Dat risico is in de huidige situatie uiterst klein en ik acht het plaatsen van de desinfecterende matten op dit moment dan ook niet opportuun.

5.
Overweegt u nadere voorlichting, zoals posters, folders en een film in de vliegtuigen van en naar Azië? Zo neen, aan welke maatregelen ter voorkoming van versleping van dit virus denkt u dan?

Aan de reizigers wordt op dit moment reeds voorlichting gegeven over de situatie in Azië door middel van de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Verder zal het Algemeen Nederlands Verbond Reisondernemingen (ANVR) op mijn verzoek de reisbureaus vragen de reizigers actief in te lichten over de situatie in de betrokken landen. Daarnaast wordt ook ander voorlichtingsmateriaal, zoals een voorlichtingsfilm, op dit moment geactualiseerd. De EU-posters op de luchthaven aangaande het verbod op meenemen van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong door reizigers uit derde landen zijn blijvend aanwezig. Bovendien is het Europese importverbod op levend pluimvee, levende vogels, pluimveevlees en -producten, broedeieren en consumptie-eieren deze week door de Europese Commissie verlengd.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Maatregelen tegen vogelpest (PDF-formaat, 39 kB)


---