Politie Groningen

Politie maakt einde aan ontvoering dochtertje

Groningen 20-07-2004 -

Groningen: Man aangehouden voor ontvoeren kind
De politie heeft dinsdagmorgen een 45-jarige inwoner van het Friese Makkum aangehouden voor het ontvoeren van zijn 6 jarig dochtertje. De auto waarin hij reed werd tot stoppen gedwongen op de Stationsstraat in Groningen, waar een tegemoetrijdende politieauto een eind maakte aan de korte doch risicovolle rit van de Fries. Het meisje zat op dat moment bij hem in de auto en raakte gewond door de botsing met de politieauto.

De politie rukte tien voor elf uit voor een melding van een zeer agressieve man die diverse ramen vernielde van het gebouw van een hulpverleningsdienst aan de Zaagmuldersweg in de Stad. Toen de agenten daar aankwamen werden ze door diverse mensen uit het gebouw gewezen op de wegvluchtende man die zijn 6-jarig dochtertje in de auto meenam en hard wegreed het Damsterdiep op. Agenten kregen de mededeling dat de man bijzonder agressief was, mogelijk een wapen had en zijn kind ontvoerde. Daarop werd onmiddellijk de achtervolging ingesteld en diverse andere surveillancewagens opgeroepen om te assisteren. De rit ging via de Steentilstraat, naar het Gedempte Zuiderdiep, waar de man tegen het verkeer inreed via het linker fietspad. Daarna vloog hij de rijbaan op en sloeg verderop links de Stationsstraat in. Omdat hij kort daarna de stad zou kunnen uitrijden en het risico bij een aanhouding groter zou zijn vanwege de mogelijkheid om sneller te rijden, werd op een afstand van ongeveer 100 meter na het Gedempte Zuiderdiep op de Stationsstraat de weg geblokkeerd door een tegemoetkomende politieauto. De man reed vervolgens met de voorzijde op de politieauto en kwam tot stilstand.

Direct daarna werd hij uit door enkele politieagenten uit de auto gehaald. Andere politiemensen ontfermden zich over het kind, dat in eerste instantie werd verzorgd door ambulancepersoneel. Het kind is met buikklachten ter observatie overgebracht naar een ziekenhuis. De verdachte is na medisch onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Een agent van de politieauto liep door de botsing kneuzingen op.

Uit het eerste onderzoek werd duidelijk dat de man in Groningen was voor een ontmoeting met zijn drie kinderen die met een onder toezichtstelling waren ondergebracht in een pleeggezin. Door een maatregel was hem door de rechter de ouderlijke macht namelijk ontzegd. Er werd ervoor gekozen om dit op neutraal terrein te doen in het gebouw van een jeugdzorginstelling aan de Zaagmuldersweg. Toen de man daar arriveerde werd hij bijzonder agressief en mishandelde de eveneens aanwezig gezinsvoogd. Daarna liep hij door twee glazen deuren waardoor hij uiteraard gewond raakte. In de consternatie slaagde hij erin om zijn 6-jarig dochtertje mee naar buiten mee te nemen, waarna hij in zijn auto met haar vertrok op het moment dat de eerste politieauto arriveerde.
De politie stelt een uitgebreid onderzoek in om de details vast te leggen en is tevens op zoek naar een gedupeerde die tijdens de achtervolging schade aan zijn of haar auto heeft opgelopen. Dit is geweest in of bij de Steentilstraat waar een politieauto een andere personenauto heeft geschampt. Betrokkene wordt verzocht contact op te nemen met de politie aan de Radermarkt in Groningen, telefonisch te bereiken onder 0900-8844 (lokaal tarief).