Van Lanschot Bankiers


Published: 17:49 20.07.2004 GMT+2 /Source: Van Lanschot NV /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

VAN LANSCHOT VERWACHT AKKOORD MET ING GROEP OVER OVERNAME CenE BANKIERS

F. van Lanschot Bankiers NV (Van Lanschot) verwacht overeenstemming te bereiken met ING Groep NV over de overname van CenE Bankiers NV in Utrecht. Met deze voorgenomen overname versterkt Van Lanschot haar positie als bank voor de vermogende particulier en het (familie)bedrijf aanzienlijk. De transactie zal naar verwachting in oktober 2004 worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de diverse toezichthoudende instanties.

Van Lanschot en CenE Bankiers zijn beide gespecialiseerd in financiële dienstverlening aan de vermogende particulier en het (familie)bedrijf. Kenmerkend voor de dienstverlening van beide banken is de persoonlijke aandacht voor cliënten waarbij kwaliteit, flexibiliteit en maatwerk voorop staan. Met de overname van CenE Bankiers realiseert Van Lanschot belangrijke schaal- en synergievoordelen door de uitbreiding van het aantal cliënten en door de integratie van administratieve en ondersteunende functies. CenE Bankiers heeft specifieke expertise in de gezondsheidszorg en in bijzondere segmenten van private banking, zoals topsport, media, executives en vrije beroepen. In het segment business banking is ook corporate finance voor familiebedrijven een belangrijk specialisme. CenE Bankiers krijgt aansluiting bij een bank die een vergelijkbare denkwijze en positionering heeft naar de klant. De bank- en verzekeringsconcepten van beide banken komen sterk overeen.

Strategie onveranderd
De strategie van Van Lanschot blijft onveranderd gericht op de dienstverlening aan de vermogende particulier (met een inkomen en/of vrij besteedbaar vermogen vanaf 100.000), het (familie)bedrijf en de institutionele belegger. De voorgenomen overname van CenE Bankiers past in het streven van Van Lanschot om op basis van autonome groei, versterkt door selectieve acquisities, meer schaalgrootte en hogere marges te realiseren. De bank hecht aan behoud van haar onafhankelijkheid.

"CenE Bankiers vormt een goede aanvulling op Van Lanschot. De klantprofielen en cultuur van beide banken komen sterk overeen. De toekomstige groei en daarmee de onafhankelijkheid van Van Lanschot zijn daarmee gediend. Zowel voor de klanten, de medewerkers als de aandeelhouders is deze voorgenomen overname een belangrijke stap", aldus F.G.H. (Floris) Deckers, voorzitter Raad van Bestuur van Van Lanschot.

Klanten
Door de overname zal het aantal particuliere en zakelijke cliënten van Van Lanschot toenemen met circa 16.000, van wie een belangrijk deel aan de doelgroepcriteria van Van Lanschot voldoet. Wanneer de voorgenomen overname succesvol wordt afgerond, zal CenE Bankiers worden geïntegreerd in de organisatie van Van Lanschot. De klanten van CenE Bankiers kunnen dan op termijn ofwel bij een van de 32 kantoren van Van Lanschot ofwel - naar keuze - bij het kantoor van CenE Bankiers in Utrecht terecht.

Voor de klanten van Van Lanschot zal het hoge niveau van dienstverlening daarbij niet veranderen. Professionele en persoonlijke service, flexibiliteit, maatwerk en een breed aanbod van bank- en assurantieproducten blijven - als vanouds - centraal staan. Vooral op het gebied van de financiële dienstverlening aan de gezondheidszorg heeft CenE Bankiers een sterke positie. Het advies aan specialisten, praktijken en ziekenhuizen zal onder de huidige naam CenE Bankiers worden voortgezet en verder worden uitgebouwd.

Van Lanschot en CenE Bankiers beschikken allebei over een verzekeringsbedrijf. Deze zullen ook worden samengevoegd en daarmee een van de grotere onafhankelijke assurantie-tussenpersonen van Nederland vormen met een breed scala aan verzekeringen voor particulieren en bedrijven. De dienstverlening omvat onder meer schade-, ziektekosten-, pensioen- en inkomensverzekeringen, alsmede kunst- en verzamelingverzekeringen.

Organisatie en medewerkers
De directie van CenE Bankiers steunt de voorgenomen overname. Zodra de overname is afgerond, zal na advies van de ondernemingsraden de integratie van beide organisaties zo snel mogelijk worden gestart. De ondernemingsraden en de vakorganisaties, alsmede De Nederlandsche Bank, Euronext Amsterdam en de Sociaal-Economische Raad zijn geïnformeerd.

Kerncijfers 2003
(x miljoen)

Van Lanschot
CenE Bankiers
Baten
378,3
83,4
Nettowinst
106,6
19,4
Balanstotaal
11.578
3.641
Medewerkers
circa 1.800
circa 400

Van Lanschot publiceert haar halfjaarcijfers over 2004 op 20 augustus (voorbeurs); de persconferentie wordt gehouden in de vanLanschottoren te 's-Hertogenbosch (11.00 uur).

's-Hertogenbosch, 20 juli 2004

Bijlage: profiel Van Lanschot en CenE Bankiers

Perscontacten Van Lanschot: J.A. Stein, Manager Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 33 50; +31 (0)6 53 67 36 87; telefax +31 (0)73 548 32 04.

Investor Relations Van Lanschot: drs A.J.J. Barens, directeur Investor Relations. Telefoon +31 (0)73 548 30 96; telefax +31 (0)73 548 32 04.

Profiel van F. van Lanschot Bankiers
Van Lanschot NV is de houdstermaatschappij van F. van Lanschot Bankiers NV, de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan.

Van Lanschot beschikt in Nederland over 32 kantoren, van waaruit het volledige pakket bank- en verzekeringsdiensten voor de particulier en het (familie)bedrijf wordt aangeboden. In haar andere thuismarkt, België, heeft de bank acht kantoren. Verder heeft Van Lanschot vestigingen in Zwitserland (2), Luxemburg en op Curaçao en Jersey. De bank is buiten Nederland en België nagenoeg uitsluitend actief ten dienste van de vermogende particulier. Aan institutionele beleggers en grote corporates verleent de bank vooral specialistische diensten op het gebied van vermogensbeheer, corporate finance voor familiebedrijven en treasury. Het door Van Lanschot voor derden beheerd vermogen bedroeg in 2003 5,2 miljard. De marktkapitalisatie van de bank is circa 1,1 miljard.

Certificaten Van Lanschot NV, vertegenwoordigend 33,5% van het gewone aandelenkapitaal, worden verhandeld aan de Euronext Amsterdam Stock Market. De overige aandelen worden gehouden door onder andere Friesland Bank NV, NIB Capital NV, Delta Lloyd NV, La Dou du Midi BV en Ducatus NV. Geen van de aandeelhouders bezit een controlerend belang; mede daardoor zijn de onafhankelijkheid en de eigen identiteit van Van Lanschot gewaarborgd. Bij Van Lanschot werken momenteel zo'n 1.800 medewerkers.

Profiel van CenE Bankiers
CenE Bankiers is een middelgrote bank gespecialiseerd in financiële dienstverlening aan ondernemers, zoals directeuren-grootaandeelhouders en hun middelgrote en grote (familie)bedrijven, vrije beroepsbeoefenaren en vermogende particulieren.

CenE Bankiers - opgericht in 1922 - bedient haar cliënten vanuit één kantoor in Utrecht met circa 400 medewerkers. De bank biedt haar klanten een totaalpakket bestaand uit financiële planning, effectenadvisering en vermogensbeheer, trustdiensten en verzekeringen. Het belegd vermogen bedroeg in 2003 1,2 miljard.

Met name in de gezondheidszorg bekleedt de bank een sterke positie. CenE Bankiers is tevens één van de grotere onafhankelijke assurantietussenpersonen in Nederland. De strategie van de bank is geënt op een geïntegreerd productaanbod van private banking, business banking en verzekeringen.

Klik op bijlage om de pdf-versie van het persbericht te openen: