Gemeente Zaanstad

De B&W-besluiten van week 29

maandag 19 juli 2004

Herontwikkeling voormalig gasfabrieksterrein Wormerveer Het voormalige gasfabriekterrein Wormerveer krijgt een nieuwe (woon)bestemming. B&W gaat akkoord met de uitgangspunten en voorwaarden op basis waarvan de herontwikkeling zal plaatsvinden. Op het terrein zal het volgende ontwikkeld worden: 14 eensgezinswoningen, 4 kantoorvillas, een aantal kleinschalige bedrijfsruimtes en een vestiging van Huisartsen onder een Dak (HOED). De brandweer blijft gevestigd op het terrein en zal worden uitgebreid met kantoorfuncties.

De omwonenden zijn betrokken geweest bij het opstellen van de uitgangspunten. Komend najaar zal een ontwikkelaar geselecteerd worden. De afspraak is dat de ontwikkelaar het plan in overleg met omwonenden uitwerkt. De sanering van het terrein start eind van het jaar.

Ontwikkelingen de Heel gezondheidsboulevard en AXHL De komende acht jaar worden ongeveer 10.000 vierkante meter ziekenhuisvoorzieningen bij ziekenhuis de Heel bijgebouwd. Ook worden een aantal gebouwen gesloopt. De Heel en Ahold hebben samen een visie ontwikkeld om daar ook een gezondheidsboulevard, waar medische en gezondheidsgerelateerde functies en een AHXL supermarkt te ontwikkelen. Het te ontwikkelen terrein ligt dicht aan tegen een van de belangrijkste toegangswegen van Zaanstad. Een te grote verkeersdruk op dit terrein zou dan ook niet alleen de bereikbaarheid van deze locatie, maar zelfs die van de hele stad ernstig kunnen verstoren. In overleg met de gemeente is daarom door de Heel en Ahold het bureau Goudappel Coffeng opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren. Zij hebben gekeken naar de mogelijkheden om een goed bereikbare vestiging te realiseren, die het verkeersbeleid en de bereikbaarheid van de gemeente nu en in de toekomst niet te verstoren. De voorlopige inschatting van het bureau Goudappel Coffeng is dat de rotonde aan het Prins Bernhardplein in 2015 nog net voldoende capaciteit heeft om de huidige groei van het verkeer aan te kunnen en dat er geen infrastructurele aanpassingen noodzakelijk zijn. Bij een verdere groei van het verkeer zouden er na 2015 wel aanpassingen nodig zijn.
Omdat in het onderzoek nog geen rekening is gehouden met de ontwikkelingen in het Oostzijderveld vindt nog een nader onderzoek plaats door de gemeente. Dit onderzoek zal eerst uitgevoerd moeten worden, voordat het College van B&W definitief een standpunt inneemt over de ontwikkelingen rondom ziekenhuis de Heel.

Opknapbeurt voor Het Krimp
Het Krimp is een bijzonder buurtje in Zaandam, met veel typisch Zaanse kenmerken. Het heeft alle kwaliteiten in zich om één van de trekpleisters van het centrum van Zaandam te worden. De gemeente wil dan ook graag Het Krimp een kwaliteitsimpuls geven en heeft hiervoor een rijkssubsidie van 400.000 beschikbaar. Het college van B&W heeft besloten met dit geld de openbare ruimte op te knappen. Dit voorjaar konden buurtbewoners meedenken over de inrichting van de openbare ruimte. Er kwamen veel wensen vanuit de buurt naar voren: de bewoners willen graag meer sierbeplanting, betere openbare verlichting en het opheffen van sociaal onveilige plekken. Ook gaven ze aan dat ze graag zien dat de automobilist te gast is in het gebied, dat er een goede voetgangerszone komt en dat bomen gehandhaafd blijven. In het nieuwe ontwerp van Het Krimp zijn deze wensen meegenomen. De werkzaamheden starten zo snel mogelijk. De facelift van Het Krimp is einde van dit jaar een feit.

Vrijstellingsprocedure tbv 82 woningen locatie Saendelft fase 5A Het college van B&W heeft besloten een vrijstellingsprocedure te starten voor 82 woningen locatie Saendelft fase 5A. De publicatie hieromtrent zal via de gebruikelijke weg plaatsvinden via het Zaanstad Journaal.

Overdracht openbare ruimte Saendelft-Oost
In het kader van de overdracht van de openbare ruimte van Saendelft-Oost, heeft de gemeente Zaanstad het beheer van de GEM van groen en diverse overgenomen. Dit conform de afspraken die hierover met de GEM zijn gemaakt.

Het betreft de volgende objecten:

* plas-dras zones (noord-midden-zuid)

* bomen in Saendelft Oost

* Park in Saendelft-Oost

* Restgroen.

* Zuidelijke ontsluitingsweg tussen de Rotonde bij de A8 en de Dorpsstraat, inclusief de brug over de Delft. De kruising met de Dorpsstraat is een voorlopige kruising. Deze zal in een later stadium definitief door de GEM Saendelft worden aangelegd.
* De vaste verkeersbruggen nrs. 2,3,4,5,7 (zonder duiker), 8& 9.
* De inlaat en drempelstuw

* De uitkijkpunten in Saendelft Oost.

Jaarverslag van algemene en juridische zaken
Het jaarverslag van algemene en juridische zaken is door het college van B&W waargenomen en is ter kennisname naar de raad gestuurd.

Portefeuilleverdeling en vervangingsregeling college Vanwege de installatie van Hans Kombrink als waarnemend burgemeester van Zaanstad was het nodig om de portefeuilleverdeling in het college opnieuw vast te stellen. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van de verdeling: de heer Kombrink neemt de portefeuille van voormalig burgemeester Vreeman een op een over. De verdeling is als volgt:

Waarnemend burgemeester J.C. (Hans) Kombrink
Algemeen bestuur
Openbare orde en veiligheid
Personeel en organisatie
Visie en strategie
Statistiek en onderzoek
Communicatie

J. (Judith) Schouten-Burger (VVD)
Welzijn
Cultuur
Mediabeleid
Jeugdbeleid
Volksgezondheid
Wijk Zaanstad Zuidoost.
Grote Steden Beleid
Bestuurlijke organisatie

C.J. (Cees) Loggen (VVD)
Financiën
ROA-dagelijks bestuur
Sport
Stadsbeheer
Integraal veiligheidsbeleid
Stadsbedrijf sector facilitaire zaken
Stadsbedrijf sector Uitvoering
Informatie- en automatiseringsaangelegenheden Havens en markten
Project A8-zone
Wijk Zaanstad Zuidwest

H.J. (HarmJan) Egberts (PvdA)
Sociale Zaken (w.o. AZC)
Sociale werkvoorziening
IKTC
Economische Zaken
Monumenten (w.o. het Jonge Schaap)
Toerisme en recreatie
Wijkgericht werken
Project Kanaalzone
Wijk Zaanstad Midden

P.J.M. (Nel) Kroesen-van Gelderen (CDA)
Bouwen en wonen
Ruimtelijke Ordening
Publieke dienstverlening
Internationale betrekkingen
Handhaving
Project Inverdan
Project Zaanoevers

Dhr. R. J. Linnekamp (GroenLinks)
Onderwijs
Verkeer en vervoer
Grondbedrijf
Coördinatie minderheden
Wijk Zaanstad Noord
Project Saendelft

Het college heeft ook de vervangingsregeling vastgesteld (loco burgemeesterschap). Die is als volgt:

1. Judith Schouten - Burger, 2. HarmJan Egberts, 3. Nel Kroesen - Van Gelderen, 4. Robert Linnekamp, 5. Cees Loggen.