Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 20 juli 2004

Vlaams regeerakkoord: positieve punten maar te vaag en te weinig financiële duidelijkheid
---

Het Vlaams regeerakkoord toont een aantal positieve punten maar blijft té vaag en biedt té weinig financiële duidelijkheid. Dat stelt Groen! in een eerste reactie op het vandaag bekend geraakte regeerakkoord. De groene partij kondigt meteen aan zowel het kersverse regeerakkoord als het toekomstige Vlaamse beleid te toetsen aan drie criteria:


1) wordt er een oplossing geboden op lange termijn
2) is er voldoende solidariteit met de zwakkeren uit de samenleving en
3) houdt het rekening met wat mens, milieu en omgeving kunnen dragen?

Over het vandaag bekend gemaakte regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering is Groen!-voorzitter Vera Dua duidelijk: Wij zien positieve punten in dit nieuwe regeerakkoord. Zo stel ik tevreden vast dat enkele belangrijke groene aspiraties worden overgenomen door de regering Leterme. Wat betreft milieu wordt deels voort gebouwd op wat al is gerealiseerd; bijvoorbeeld wat betreft het afvalbeleid en het integraal waterbeleid. Het nieuwe regeerakkoord verwijst zelfs naar het milieuhandhavingsdecreet. We zien dat de vernieuwde aanpak van de zorgsector - waarvoor de groenen gezorgd hebben - niet helemaal wordt ondergraven. Maar we lezen nergens hoe die zorgsector in de toekomst gestimuleerd, gefinancierd zal worden. Tegelijkertijd lezen we echter dat deze regering de open ruimte versneld wil aansnijden. De nieuwe regering wil meer woonkavels en bedrijventerreinen. Men erkent niet dat er grenzen zijn aan de bouwwoede en dat Vlaanderen eigenlijk al volgebouwd is.

Bovendien legt de CD&V zich nu in de feiten toch neer bij de fiscale amnestie, zo stelt Vera Dua vast. Deze nieuwe ploeg kan blijkbaar zeer concreet zijn over een belastingverlaging tegen 2009 maar ze blijft uitermate vaag over echt belangrijke zaken als investeringen in de zorgsector, onderwijs en sociale huisvesting.

Vera Dua,
Voorzitter Groen!
...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, woordvoerder
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/ persteksten : http://www.groen.be/pers/ ...............................................