Grontmij

Grontmij NV



2/7/2004 - Strategische Milieubeoordeling (SMB) en MER

Op 21 juli 2004 treedt de nieuwe Europese richtlijn voor Strategische Milieubeoordeling (SMB) in werking. De richtlijn is bedoeld om milieueffecten van plannen op Rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau in beeld te brengen. In het Strategisch Groenproject Noordwest Overijssel heeft Grontmij alle elementen van SMB een plaats gegeven.

De Europese richtlijn is voorlopig aanvullend op het Besluit MER, totdat dit besluit in de 2e helft van 2005 is aangepast. Zeker waar het gaat om meer strategische plannen spelen een brede kennis van de milieuaspecten, proces en communicatie een belangrijke rol. De kracht van Grontmij zit vooral in de combinatie en praktische vertaling van deze elementen in de rapportage. Grontmij is er al helemaal klaar voor om Strategische Milieubeoordelingen uit te voeren en heeft inmiddels haar eerste ervaringen met dit nieuwe fenomeen. Met het schrijven en begeleiden van milieueffectrapporten hebben we, met meer dan 160 referenties, inmiddels grote invloed uitgeoefend op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Hierbij streven wij altijd naar maatwerk. Het product is vervolgens voor iedereen navolgbaar en begrijpbaar, met de accenten op de juiste plaats.

Een Strategische Milieubeoordeling wordt vastgelegd in een milieurapport. Hierbij is het enerzijds van belang om de reikwijdte en het detailleringsniveau goed vast te leggen. Anderzijds dient het begrip milieu in de breedste zin te worden gehanteerd. Naast aspecten als natuur, landschap en bodem, gaat het dan ook om aspecten als cultuur erfgoed, archeologie, lucht en bevolking.

In een artikel in KenMERken (maart 2004) gaan we dieper in op onze aanpak bij het Strategisch Groenproject Noordwest Overijssel. En natuurlijk hebben we nog meer voorbeelden van MER op strategisch niveau. Vraag het één van onze adviseurs.

Kortom: wij zijn er klaar voor om onze klanten bij deze nieuwe richtlijn met maatwerk te adviseren!


---