Gemeente Dongen


Gemeenteraad stelt Welstandsnota vast 21-07-2004 19:00

Meer duidelijkheid door regels voor uiterlijk bouwwerken

De raad heeft op donderdag 8 juli 2004 de Welstandsnota gemeente Dongen vastgesteld. In deze nota staan de voorwaarden waaraan het uiterlijk van gebouwen in Dongen moet voldoen. Dit biedt inwoners van Dongen en architecten meer houvast bij hun bouwplannen. De nota draagt bij aan een fraai voorkomen en een goed uiterlijk van de gemeente Dongen.
Met de Welstandsnota komt de gemeente tegemoet aan de wens van overheid en burgers om meer inzicht te krijgen. De werkwijze van de welstandscommissie en het adviestraject zijn bijvoorbeeld beschreven. In het verleden was niet op papier vastgelegd waaraan het uiterlijk van een bouwwerk moest voldoen. Hierdoor hadden inwoners vaak geen flauw idee of hun bouwplan de welstandstoets zou halen. Nu is er duidelijk in grote lijnen omschreven wat wel en wat niet kan. De burger krijgt hierdoor meer inzicht hoe hij het uiterlijk van zijn woning kan aanpassen.

Minder gedetailleerde regels
De welstandsnota geeft niet op alle vragen een pasklaar antwoord. De gemeente heeft bewust gekozen om niet alles tot in detail vast te leggen. Dat had een dik boekwerk opgeleverd. Er is gekozen om de gemeente Dongen in een beperkt aantal gebieden in te delen. Aan deze gebieden zijn de welstandsvoorschriften gekoppeld. De gebieden zijn door de jaren heen door gebiedsontwikkeling en bouwstijl ontstaan. Daar waar andere gemeenten voor de bebouwde kom twintig tot dertig deelgebieden hebben, heeft onze gemeente er maar vier. Voor Dongen zijn dit: historische lintbebouwing; woongebieden; dorpswonen en bedrijventerreinen. Daarnaast zijn er nog criteria voor het buitengebied.

Inzage Welstandsnota
De welstandsnota ligt ter inzage in het gemeentehuis bij de balie van de dienst Bouwen, Infra en Milieu. Ook vindt u de Welstandsnota op www.dongen.nl bij plannen en projecten.