Internationale Vierdaagse Nijmegen


Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Persbericht 2004-22

Nijmegen, 21 juli 2004.

Wandelaars kregen meer tijd om af te melden

Regen nu in staart van tweede wandeldag

De tweede dag, de Dag van Wijchen, is probleemloos verlopen. Het weer zat voor een groot deel van de dag mee. Toch haalden veel wandelaars in het laatste deel van de route een nat pak, toen het een uur lang echt hard regende.

Door de drukte in de straten van de binnenstad van Nijmegen en de regen stokte het wandellegioen in de laatste paar kilometers. Om die reden is besloten de wandelaars een half uur langer de mogelijkheid te geven zich af te melden bij de registratiebureaus.

Sampelen

Volgens marsleider Wim Jansen was de stemming op het parcours en ook langs de route feestelijk. Een compliment aan de toeschouwers die er vaak een echt feest van maken. Het samenspel tussen wandelaars en toeschouwers is fantastisch.

Duidelijk is wel dat de doorgang op de Markt in het centrum van Wijchen smal is, hetgeen leidde tot opstoppingen. Jansen: Het is daar inderdaad smal. En als er dan ook nog drie mensen staan te sampelen, belemmert dat de doorgang nog meer. Het aanreiken van producten aan wandelaars belemmert de doorstroming enorm. Het is ook door de gemeente verboden. Er zijn daartegen dan ook maatregelen getroffen.

Trein vertraging

Voor enkele tientallen wandelaars begon de tweede dag overigens ruim een half uur later dan verwacht. Zij zaten in een trein uit de richting Den Bosch, die vertraging opliep na een ongeval. De NS waarschuwde onmiddellijk de Vierdaagse-organisatie. Uiteraard hebben de wandelaars gewoon kunnen starten, zei het wat later.

Rode kaarten

Het team dat steekproefsgewijs militairen controleert op het gewicht van hun bepakking, heeft drie rode en drie gele kaarten uitgedeeld. De zes buitenlandse militairen, uit één en hetzelfde land, droegen niet de vereiste tien kilo. De militairen die een rode kaart kregen, mogen niet meer aan de 88ste Vierdaagse deelnemen. Voor de overige drie geldt de gele kaart als een eerste en laatste waarschuwing. Zij droegen weliswaar niet de volledige tien kilo, maar zaten wel binnen een bepaalde marge die de controleurs hanteren.

Militairen die minimaal tien kilo bepakking dragen tijdens de tocht mogen veertig in plaats van de voor hen reguliere vijftig kilometer lopen. Op de tweede dag is van ruim zevenhonderd militairen de bepakking gecontroleerd. Op de zes na droegen alle gecontroleerde militairen de vereiste kilos met zich mee. Vier van de zes zaten in hetzelfde detachement.

Blaren

Tot vier uur vanmiddag zijn zon 1270 blaarbehandelingen verricht op de militaire rustplaatsen en de Rode Kruis Poli bij de start- en finishlocatie. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als de eerste dag. Daar zaten relatief weinig militairen bij, aldus Martin Baardman, hoofd medische dienst van Stichting de 4daagse. Er wordt nog door behandeld tot s avonds zeven uur. Militairen kunnen zich in kamp Heumensoord nog tot tien uur s avonds laten behandelen.

Zon 330 mensen zijn door een arts gezien. Op de eerste rustplaats waren dat er 110, op de tweede en derde respectievelijk 24 en 26 en op de Rode Kruis-poli 170. Het gaat dan om klachten aan bijvoorbeeld knieën of andere gewrichten.

Baardman: Het hoge aantal komt ook door het natte weer van de eerste dag. Wandelaars komen dan moeilijker op gang. Het ging veel om stijven knieën.

Nog een cijfer: gisteren heeft het Nederlands Genootschap voor Sportmassage 400 massagebehandelingen verricht.

Donderdag

Morgen, donderdag, is de Dag van Groesbeek. De dag van de Zevenheuvelenweg, waar traditiegetrouw op de Canadese militaire begraafplaats een eregroet zal worden gebracht aan de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

Einde persbericht 2004-22