Socialistische Partij

No claim? No way!
Hou de No Claim-regeling uit het ziekenfonds! Een mens is toch geen auto?!

Eerste bijeenkomst `De Maat is Vol' groot succes


05-07-2004 * Op zaterdag 3 juli kwamen in Utrecht ongeveer tussen de 100 en 200 mensen uit het hele land bijeen voor de eerste bijeenkomst van de actiegroep `De Maat Is Vol!'. Het gezelschap bestond uit werknemers van bedrijven als AKZO, RET, VOPAK, uit de Rotterdamse havenbedrijven en de zorg, maar ook studenten, uitkeringsgerechtigden en kaderleden van verschillende vakbonden. Het doel: een netwerk opzetten dat acties kan organiseren tegen het asociale afbraakbeleid van kabinet Balkenende II.

De Maat is vol, 3 juli 2004

De initiatiefnemers van `De Maat is Vol' lanceerden de actiegroep tijdens de acties in de Rotterdamse en Amsterdamse haven tegen het kabinet om hun VUT en prepensioen te verdedigen. De oprichters zijn naar eigen zeggen `uitgepolderd' en willen de vakbonden hun oude strijdbaarheid teruggeven, nu de regering de oorlog heeft verklaard aan werkend Nederland en alle mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

Zaterdag werd een eerste landelijke bijeenkomst gehouden in het Jaarbeursgebouw in Utrecht. De SP ondersteunde het initiatief van harte. Niek Stam, een van de initiatiefnemers van De Maat is Vol en als bestuurder van FNV-Bondgenoten verantwoordelijk voor de haven, wees op de acties die nu al gevoerd zijn in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. De overwinning van de havenarbeiders tegen Port Package droeg natuurlijk bij aan het zelfvertrouwen en moet gebruikt worden om inspiratie en lef uit te putten.

Ewout Irrgang, medewerker van de SP-Kamerfractie, ontzenuwde vervolgens een aantal mythes over de veelbesproken vergrijzing en de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van de VS en Aziatische landen. Beide fenomenen worden door de regering ten onrechte aangedragen als factoren die ons dwingen radicaal te bezuinigen en ons sociale stelsel af te breken. Onzin, toonde Irrgang op overtuigende wijze aan. De vergrijzing is lang niet zo'n gigantisch probleem als door het kabinet wordt voorgesteld. En onze concurrentiepositie is zelfs fantastisch: het rechtse liberale blad The Economist meldde deze maand nog dat Nederland na Canada het beste investeringsklimaat ter wereld heeft!

Ook SP-Kamerlid Jan de Wit behoorde tot de sprekers. Hij zegde de aanwezigen alle steun toe en drong aan op het doorgaan met het informeren van mensen over de ellende die de regering over ons uitstort. Want veel mensen beseffen dat dit regeringsbeleid niet deugt, maar hoe erg het werkelijk is, is tot veel mensen nog niet doorgedrongen. En hoe meer mensen we bewust maken, des te beter we straks de mensen kunnen mobiliseren om in actie te komen.

De Maat is vol, 3 juli 2004

De lunchpauze werd gebruikt om kennis te maken met andere deelnemers uit de eigen regio en te praten over actieplannen. De FNV heeft een grote demonstratieve bijeenkomst gepland voor zaterdag 2 oktober op het Museumplein in Amsterdam. Maar in de tussentijd willen de leden van "De Maat Is Vol' niet stilzitten. Ook rond Prinsjesdag zullen acties plaatsvinden en op 20 september zal er in de Rotterdamse regio een eerste staking plaatsvinden en een actiebijeenkomst op de Coolsingel. Een dag late is het Prinsjesdag en zal de brede coalitie van Keer het Tij, waar ook de SP lid van is, acties zal organiseren rond het politieke centrum in Den Haag.

In de Amsterdamse regio zijn bestuurders van FNV-bonden al bezig met het uitwerken van acties. Onder meer bij de brandweer, het GVB en in de Amsterdamse haven zijn werknemers inmiddels zelf bezig acties voor te bereiden.

Een belangrijk discussiepunt was zaterdag hoe we ongeorganiseerden bij de vakbondsacties kunnen betrekken, net als uitkeringsgerechtigden. Maar ook kwamen vragen aan bod als: hoe voorkomen we dat elke sector zelf per CAO probeert de schade van dit kabinet te repareren?

We moeten niet terug naar het poldermodel, was de algemene conclusie. De leiding van de vakbeweging moet onder druk gezet worden om actie te (blijven) voeren tot de afbraakplannen van het kabinet van tafel zijn.

Op 12 september vindt de volgende landelijke bijeenkomst plaats van `De Maat is Vol'. Meer informatie hierover vindt u op www.maatisvol.nl De SP zal dan wederom van de partij zijn.