Greenpeace

Greenpeace: Europees voorstel tegen illegaal hout onvoldoende om bos te beschermen

21 Juli 2004, Amsterdam, NEDERLAND

De Europese Commissie wil vrijwillige partnerovereenkomsten aangaan met landen die hout produceren om de import van illegaal hout tegen te gaan. Samen met deze producentenlanden wordt een controlesysteem opgezet, zodat illegaal hout uit deze landen de Europese Unie niet meer kan binnenkomen. Greenpeace vindt de voorgestelde vrijwillige maatregelen van de Europese Commissie absoluut onvoldoende om de grootschalige import van illegaal hout stop te zetten. De Europese Unie blijft op deze manier medeplichtig aan de illegale vernietiging van de oerbossen wereldwijd. De helft van het tropische hout in Europa is van illegale herkomst.

Het in de plannen voorgestelde controlesysteem omvat niet alle houten producten, bijvoorbeeld meubels. Daarnaast kan illegaal hout uit een partnerland via een buurland, met wie de EU geen overeenkomst heeft, naar de EU worden vervoerd. Greenpeace pleit voor een algemeen Europees importverbod op illegaal hout, naast de voorgestelde vrijwillige overeenkomsten.

Het voorstel van de Europese Commissie gaat voorbij aan de wens van de Europese milieu- en landbouwministers en het Europees parlement. Deze vroegen de Europese Commissie om de mogelijkheden voor verdergaande maatregelen te onderzoeken en in juni 2004 hierover te rapporteren. De Commissie kondigde gisteren aan dit pas in het najaar te kunnen doen. Hiermee laat de Commissie een kans lopen om het verdwijnen van het tropisch regenwoud voortvarend tegen te gaan. Het voorstel voor vrijwillige partnerovereenkomsten wordt dit najaar, tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap, door de Europese Raad besproken.

Ook in Nederland is er brede overeenstemming dat een importverbod onderdeel moet zijn van de Europese maatregelen. De Tweede Kamer nam al in december 2003 kamerbreed een motie aan, waarin de regering wordt opgeroepen in Europees verband te pleiten voor een importverbod. De Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) pleitte begin juli voor een Europees importverbod, in een historische gezamenlijke verklaring met milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Illegale houtkap is een van de grootste bedreigingen voor oerbossen, waar bijna de helft van alle soorten planten en dieren ter wereld voorkomen. In veel tropische landen is meer dan de helft van de houtkap illegaal. Als de ontbossing door illegale kap niet snel wordt aangepakt, zullen sommige oerbosgebieden compleet vernietigd worden. Zo schat de Wereldbank in dat de laaglandregenwouden in grote delen van Indonesië in 2010 verdwenen zullen zijn.