Gemeente Nijmegen

persbericht 9 juli 2004 p081

Uitbreiding samenwerking Nijmegen met Masaya

Een delegatie van de Nicaraguaanse stad Masaya bezoekt van 12 tot en met 24 juli Nijmegen. De delegatie bezoekt diverse projecten op het gebied van woningbouw, afvalverwerking, waterbeheer en lokaal bestuur en wordt geleid door burgemeester Hüeck Nuñez van Masaya. Op 21 juli wordt een overeenkomst getekend door burgemeester Hüeck Nuñez en burgemeester Ter Horst van Nijmegen over verdergaande samenwerking tussen de beide zustersteden.

Nijmegen onderhoudt sinds 1986 een stedenbandrelatie met Masaya. Er wordt samengewerkt op diverse terreinen, variërend van woningbouw en waterhuishouding tot versterking van het lokaal bestuur. Deze samenwerking wordt verder uitgebreid op het gebied van milieu en de ontwikkeling van toerisme. Namens de gemeenteraden van Masaya en Nijmegen ondertekenen de burgemeesters van beide steden hierover op 21 juli een samenwerkingsovereenkomst.

In 1996 is gestart met de bouw van 175 woningen in Masaya die worden bekostigd door de bouw van het nieuwe Nijmeegse stadsdeel ten noorden van de Waal. Inmiddels zijn 48 woningen gerealiseerd. De restende woningen worden in 2004 en 2005 opgeleverd.

Sinds 2002 werkt Nijmegen samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook aan een versterking van het lokaal bestuur in Masaya. Net als in Nederland worden ook in Nicaragua steeds meer rijkstaken overgedragen aan het lokaal bestuur.

In dit kader bezoekt de delegatie uit Masaya volgende week diverse projecten. De delegatie spreekt met VVV Rijk van Nijmegen over toeristische ontwikkelingsmogelijkheden, bezoekt de ARN en de DAR over afvalverwerking, krijgt uitleg over de Waalsprong en Koers West en bezoekt de raadsvergadering van de Gemeente Nijmegen. De delegatie is ook aanwezig bij de intocht van de Vierdaagse.

Programma (